Main menu

header

de Ana Trifan

Dacă v-aţi pricopsit cu o laringită, nu e cazul să daţi fuga la farmacie ca să ieşiţi cu un braţ de antibiotice şi cu buzunarele goale. Există metode şi plante care vă vor ajuta să scăpaţi de această afecţiune fără efecte adverse şi fără să faceţi o gaură în buget.

Duce la pierderea temporară a vocii
Laringita reprezintă o infecţie a laringelui, care cuprinde şi corzile vocale. Atunci când acestea se umflă sau se irită, vocea persoanei afectate este distorsionată. Afecţiunea poate fi acută (pe termen scurt) sau cronică. Poate fi provocată de folosirea în exces a vocii, de răceli, gripe, alergii, bronşite, expunere la substanţe chimice iritante, rănire, infecţii bacteriene, pneumonie ori reflux gastroesofagian.
Pe lângă pierderea vocii sau distorsionarea acesteia, laringita poate duce la umflarea nodulilor limfatici de la gât, febră, senzaţie de „gâdilat” în gât, tuse uscată şi inflamaţie.

Faceţi inhalaţii!
Ca să vă faceţi bine, trebuie să vă odihniţi vocea şi să beţi multe lichide, de preferinţă călduţe, dar în niciun caz fierbinţi, ca să nu vă iritaţi şi mai rău.
Faceţi inhalaţii cu ulei de eucalipt. Tratamentul e la fel de eficient şi în cazurile de răceli, gripe, sinuzite sau infecţii ale gâtului, deoarece planta are proprietăţi decongestionante, antiseptice, antibacteriene, febrifuge şi expectorante. Turnaţi câteva picături de ulei de eucalipt într-un recipient cu apă fierbinte, acoperiţi-vă capul cu un prosop care să formeze un fel de cort deasupra vasului şi respiraţi adânc, până când nu se mai degajă vapori. Repetaţi de trei-patru ori pe zi.

Lemn-dulce pentru protecţia glasului
În Grecia şi Roma antică, oratorii şi artiştii foloseau lemnul-dulce ca să-şi ţină vocea în formă. Ca să scăpaţi mai uşor de laringită, mestecaţi o bucată de lemn-dulce sau ţineţi în gură pastile care au la bază această plantă. La fel de bine puteţi face şi gargară cu ceai de lemn dulce, de trei-patru ori pe zi sau când simţiţi nevoia. Atenţie! Cei care au tensiunea arterială mare trebuie să evite lemnul-dulce.

Ungeţi inflamaţiile cu sirop de brad
Şi lumânărica vă poate veni în ajutor atunci când laringita vă chinuieşte. Este un bun expectorant şi un tonic pentru plămâni, acţionând în acelaşi timp ca un sedativ mediu asupra aparatului respirator. Faceţi gargară cu ceai de lumânărică de câteva ori pe zi.
Tot împotriva laringitei puteţi lua şi sirop de brad, câte trei-patru linguri, după care încercaţi să rezistaţi câteva minute fără să beţi apă, pentru ca siropul să apuce să „ungă” bine zonele inflamate.
Mierea este şi ea un inamic al laringitei, datorită proprietăţilor antiinflamatoare pe care le are. O puteţi înghiţi ca atare sau combinată cu propolis.

Ou cu miere, remediul artiştilor

O băutură de casă care vine de hac laringitei este şodoul. Nu degeaba se laudă marii artişti că-şi întreţin vocea cu ouă crude. Frecaţi trei gălbenuşuri proaspete cu şase linguri cu miere, până când obţineţi o spumă. Peste aceasta turnaţi câte puţin lapte cald, amestecând continuu. Beţi cu înghiţituri mici.

Important! Dacă observaţi că în două săptămâni simptomele nu cedează, e cazul să mergeţi la un medic.