Main menu

header

de Elena Diaconu

Statisticile arată că 25% dintre români suferă de colici renale din cauza pietrelor. Acestea sunt depozite mici de minerale care se formează în rinichi, provocând dureri mari la urinare. Cazurile cele mai frecvente se întâlnesc la bărbaţi, însă în ultimii ani şi numărul femeilor afectate a crescut considerabil. Pentru a preveni şi trata această problemă este bine să adoptaţi un stil de viaţă cât mai sănătos şi să optaţi pentru remediile pe bază de plante.

Beţi cât mai multă apă plată cu lămâie
Simptomele generale date de această afecţiune sunt: dureri abdominale şi de spate, stări de ameţeală, dureri în timpul urinării (mai intense la bărbaţi, deoarece au tractul urinar mai lung), urină tulbure şi cu sânge, stări de greaţă şi de vomă, usturimi şi febră.
Atât în prevenirea, cât şi în tratarea pietrelor la rinichi este important să consumaţi cât mai multe lichide, deoarece acestea ajută la accelerarea procesului de curăţare a rinichilor. Cele mai bune soluţii sunt: apa plată cu lămâie (până la zece pahare pe zi), sucurile naturale preparate în casă şi ceaiurile din plante medicinale. Evitaţi băuturile carbogazoase, deoarece favorizează cristalizarea pietrelor. De asemenea, ceaiul negru nu este bun, pentru că are mulţi oxalaţi, şi nici berea.

Seminţele de pepene verde curăţă rinichii
Pentru tratarea colicilor renale puteţi să beţi un suc preparat din ridiche neagră, morcovi, castraveţi, ţelină, pătrunjel sau fructe. Se adaugă câte 20 ml de suc proaspăt de ridiche în 200 ml suc de legume. Se consumă câte o jumătate de pahar de trei ori pe zi. Persoanelor cu afecţiuni la stomac şi la intestine le este contraindicat acest remediu.
Un bun tratament pentru curăţarea rinichilor şi a vezicii urinare este ceaiul cu seminţe de pepene verde. Se adaugă o lingură cu seminţe, tăiate mărunt, într-o jumătate de litru de apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de cinci-zece minute, după care se strecoară. Ceaiul se bea o dată pe zi, trei zile pe săptămână.
Recomandat este şi ceaiul din mărar, mentă, mătase de porumb şi pătlagină. Frunzele se pun la uscat, după care se pisează mărunt şi se amestecă. La un litru de apă se adaugă o mână cu amestec şi se pune la fiert. Ceaiul se lasă la infuzat, după care se strecoară. Se bea câte o jumătate de cană de trei ori pe zi.

Consumaţi ceai de ceapă
Şi amestecul din frunze de mesteacăn (30 g), coada-calului (20 g), cornuri de hamei (10 g), mătase de porumb (20 g), măceşe (10 g) şi rădăcină de valeriană (10 g) este indicat în cazul pietrelor la rinichi. O linguriţă cu acest amestec se adaugă la o cană cu apă, se fierbe, după care se lasă la infuzat. Se consumă două-trei căni pe zi.
Şi ceaiul din ceapă şi miere poate fi de folos. Se dau prin răzătoare 100 g de ceapă, se fierb la foc domol timp de 15 minute şi, după răcire, se strecoară şi se adaugă 50 g de miere. Licoarea se bea călduţă seara, înainte de culcare.
Atenţie! Ceaiurile se consumă pe o perioadă de una-două luni, în funcţie de intensitatea simptomelor.

Mâncaţi alimente bogate în citraţi

Pietrele la rinichi se formează mai ales atunci când în urină se găsesc prea puţini citraţi. Aşadar, consumaţi cât mai multe fructe care conţin acid citric şi evitaţi alimentele bogate în oxalaţi (smochine, nuci, arahide, cafea, spanac, ştevie, afine). Includeţi în meniu alimente care conţin un procent ridicat de calciu şi de magneziu, precum legume şi fructe. Orezul brun, soia şi orzul sunt, de asemenea, recomandate, pentru că sunt bogate în fibre. Persoanele care au o dietă bogată în fructe şi legume şi consumă îndeosebi carne roşie au un risc cu 45% mai scăzut de a dezvolta pietre la rinichi. Acestea se pot asocia cu afecţiuni precum diabet, obezitate şi hipertensiune, boli care apar în urma unor diete cu un nivel ridicat de grăsimi şi zahăr.