Main menu

header

de Ana Trifan

Insomnia poate duce la depresie, agitaţie, anxietate, ameţeli şi dureri de cap, dar, o dată ce vă recuperaţi orele normale de somn, o mare parte din aceste simptome dispar. Pentru calmare şi relaxare, anumite arome vă pot veni în ajutor după o zi dificilă.

Băile aromatice aduc somnul
Uleiurile esenţiale care combat cel mai eficient insomnia sunt cele de bergamotă, muşeţel, salvie tămâioasă, iasomie, levănţică, măghiran, trandafir, santal şi ylang-ylang. Iată o reţetă pe care o puteţi folosi pentru a aduce somnul: 15 picături de ulei esenţial de bergamotă, zece picături de ulei de santal, două picături de ulei de ylang-ylang şi 100 ml de orice tip de ulei vegetal. Combinaţi ingredientele şi puneţi în apa de la baia de seară câte două linguri cu amestec aromatic.

Umpleţi pernuţe cu lavandă sau cu hamei
Unul dintre cele mai relaxante tratamente pentru copiii este o baie în care aţi pus câteva picături de ulei de lavandă sau de muşeţel. Pentru a completa tratamentul de relaxare, faceţi-le micuţilor masaj pe spate şi la picioare cu creme sau cu uleiuri care să aibă la bază aceleaşi plante ca acelea folosite pentru baie. Ca să-l aduceţi mai repede pe Moş Ene puneţi-le în pat o pernuţă specială, pe care să o coaseţi în casă, după ce aţi umplut-o cu plante uscate precum lavandă, hamei, muşeţel şi mărar. Pernuţe asemănătoare pot fi folosite şi de adulţi, dar în acest caz umplutura ideală este hameiul. Spre deosebire de celelalte plante, hameiul îşi potenţează calităţile de sedativ o dată cu trecerea timpului, deci nu va trebui să schimbaţi conţinutul pernei prea des.

Pont! Esenţele pot fi folosite în orice aromatizator sau pentru a stropi lenjeria patului.