Main menu

header

de Anda Postolache

Plantele medicinale vindecă, dar pot şi ucide dacă nu sunt folosite cum trebuie. Unele dintre ele devin toxice dacă sunt utilizate în doze necorespunzătoare şi fără supravegherea unui specialist.

Anasonul, contraindicat în ulcer gastric
Iată ce plante şi în ce condiţii devin toxice:
Ardeiul iute: e contraindicat în afecţiuni gastroduodenale, hepatite şi nefrite.
Anasonul: este contraindicat în ulcer gastric, colite şi enterocolite. Fructele păstrate mai mult de doi ani devin toxice.
Aliorul sau laptele-cucului: se utilizează pe negi, fără a se atinge zona învecinată, căci provoacă vezicaţii. Nu se foloseşte intern, deoarece duce la inflamaţii ale tractului digestiv. În caz de intoxicaţii se administrează vomitive, purgative, cărbune şi argilă.
Amăreala: depăşirea dozei provoacă vomă. Se foloseşte intern sub formă de infuzie din rădăcini şi din părţile aeriene (2%-3%), în cinci-şase reprize. Provoacă vomă şi este utilă în cazul în care pacientul s-a intoxicat.
Angelica: deoarece conţine substanţe numite furaconumarine, de natură toxică, planta se va consuma cu foarte mare precauţie, sub atenta supraveghere a unui specialist. Femeile gravide nu au voie să ia suplimente pe bază de angelică!

Bozul provoacă voma
Badianul: depăşirea dozei, de 250 ml de infuzie, provoacă iritaţii gastrointestinale şi depresii nervoase. Absintul preparat din fructe de badian poate duce la accese de delirium tremens.
Boglarii: se folosesc numai extern, în doze mici, pe suprafeţe reduse, în tratament de scurtă durată, de una-două săptămâni. În caz de abuz apar inflamaţii ale tegumentelor, vezicule, plăgi şi ulcere. Ca antidot se aplică local frunze zdrobite de lumânărică. Ingestia plantei provoacă intoxicaţii, manifestate prin dureri abdominale acute şi convulsii muscular-faciale. Se intervine cu argilă, cărbune de tei, coagulante, propolis, diuretice, diaforetice şi mucilaginoase. Nu se foloseşte alcoolul sau oţetul, deoarece acestea măresc causticitatea plantei.
Bozul: depăşirea dozei în cazul preparării infuziei de frunze (3%-5%) - de două ori pe zi câte 150 ml - provoacă vomă.
Brebeneii: supradozarea duce la intoxicaţii. Ca antidot se folosesc: argilă, diuretice, diaforetice şi cărbune.

Ricinul, remediu pentru otrăvire
Principalele remedii naturale în cazul otrăvirii cu plante medicinale cuprind, în general, purgative, 3-6 seminţe de ricin pe zi sau o linguriţă cu ulei de ricin pe zi, decoct din coajă de cruşin, fructe de verigariu (10-15 fructe pe zi), rădăcini de ştevia stânelor (decoct), vitamine din complexul B, drojdie de bere (două-patru linguri o dată), fructe de păducel, vitamina C din măceşe, vitamina K din frunze de urzică şi brânză proaspătă de vaci. De asemenea, în cazul insuficienţei respiratorii cauzate de una dintre plantele cu efecte toxice, sunt recomandate stimulente respiratorii cum ar fi frunzele de laur vulgar, calmante din rădăcină de valeriană, talpa-gâştei, frunze şi flori de păducel, frunze de mesteacăn, albuş, cărbune de tei sau cenuşă vegetală şi argilă.

Important! Unele daruri ale naturii pot fi toxice dacă sunt folosite în cantităţi mari.