Main menu

header

de Liliana Simidon

Printre cauzele răguşelii se numără infecţiile corzilor vocale, virale sau bacteriene, determinate de răceală, consumul alimentelor fierbinţi sau foarte reci ori iritaţii provocate de fumat.

Ţineţi „post” de vorbire
Prima măsură care ar trebui luată în caz de răguşeală este o pauză de vorbire, oricare ar fi cauza apariţiei ei. Nici şoptitul nu este recomandat, deoarece efortul realizat de corzile vocale este la fel de mare ca atunci când ţipaţi. De asemenea, evitaţi locurile cu praf şi fum, deoarece acestea irită gâtul şi împiedică vindecarea, beţi multe lichide călduţe şi nu consumaţi alimente prea reci sau fierbinţi. Realizaţi inhalaţii de genul celor recomandate pentru sinuzită. Mucoasa care acoperă corzile vocale trebuie menţinută umedă. Atunci când este uscată, mucusul devine aderent şi iritant. Aveţi grijă ca şi umiditatea din cameră să fie optimă, iar dacă este nevoie, apelaţi la un umidificator.
Respiraţi numai pe nas. Mucoasa nazală acţionează ca un filtru pentru aerul inspirat, în timp ce respiraţia pe gură expune direct mucoasa corzilor vocale la aerul rece şi uscat. Persoanele care au o mică deviaţie de sept tind să respire pe gură în timpul nopţii. Ţineţi cont de acest aspect atunci când vă confruntaţi cu răguşeala.
Când aveţi probleme cu gâtul nu sunt indicate nici gumele de mestecat sau dropsurile foarte mentolate. Chiar dacă acestea îmbunătăţesc respiraţia, este mai bine să le înlocuiţi cu cele cu miere sau arome de fructe.
Abţineţi-vă de la alcool, cafea şi băuturi de tip cola, deoarece deshidratează organismul, iar acesta este ultimul efect de care vocea dumneavoastră are nevoie. Consumul de alcool pe termen lung poate determina probleme vocale ireversibile.

Beţi zeamă de ceapă
Printre plantele pe care le puteţi folosi pentru a trata această problemă se numără lemnul-dulce, nalba, tătăneasa, toate preparate sub formă de infuzie. Lemnul-dulce este foarte plăcut la gust şi are un efect emolient asupra mucoaselor sistemului respirator. Dacă însă suferiţi de hipertensiune arterială, boli de inimă, rinichi, diabet sau obezitate, înlocuiţi lemnul-dulce cu una dintre celelalte plante. Iată şi alte remedii naturale pe care le puteţi folosi:
- puneţi o jumătate de linguriţă cu turmeric într-un pahar cu lapte călduţ şi beţi de două ori pe zi;
- sirop de ceapă - tăiaţi trei cepe mari în felii şi puneţi-le într-un vas împreună cu patru-cinci căni cu apă. Fierbeţi la foc mic, lăsaţi până când capătă aspect siropos, apoi filtraţi. Puneţi cinci-şase linguriţe cu acest sirop într-un pahar cu apă călduţă, adăugaţi una-două linguriţe cu miere şi o felie de lămâie. Beţi încet, cu înghiţituri mici;
- infuzia de ghimbir crud - luaţi o rădăcină de ghimbir, tăiaţi trei-patru felii subţiri şi puneţi-le pe foc în 250 ml apă. După ce a fiert şi s-a răcit până la temperatura optimă, adăugaţi două linguriţe cu miere;
- gargară cu infuzie din flori de arnică;
- comprese cu hrean ras pe răzătoare - se aplică după ce s-a uns locul cu unguent de gălbenele;
- gargară cu ceai de nalbă;
- cură cu ceai de podbal.

Recomandări

COUGH KALP - are un efect calmant asupra mucoaselor inflamate şi iritate, îmbunătăţeşte calitatea vocii, elimină depunerile aderente de mucus şi tratează toate tipurile de tuse. Administrare: una-două linguriţe de trei ori pe zi.
PLANTUSIN - e un sirop ce ajută în cazul tuturor problemelor gâtului, este emolient, având totodată acţiune antiinflamatorie la nivelul corzilor vocale. Administrare: trei-patru linguriţe pe zi.