Main menu

header

945 8 1de Carmen Bădulescu şi Nicoleta Tudorie

Uleiul de rapiţă este unul dintre cele mai folosite uleiuri vegetale în prepararea reţetelor culinare. Este sărac în grăsimi saturate, dar bogat în Omega 3 şi proprietăţi care duc la scăderea colesterolului rău. Conţine vitamina E și vitamina K, dar și alți micronutrienți importanți, care au acţiune antioxidantă puternică asupra organismului.

Ţine la distanţă infarctul miocardic

Uleiul de rapiţă recomandat consumului uman se obţine dintr-un soi obţinut de canadieni în anii 1970. Acesta are un nivel mai scăzut de acid erucic, faţă de uleiurile de rapiţă „normală”, ceea ce înseamnă că nu afectează sănătatea celor care îl folosesc. În spaţiul nord-american este descris ca ulei de canola. Ce este acidul eruic? Este vorba despre o substanţă toxică ce poate duce chiar până la insuficienţă respiratorie sau orbire. În plus, spre deosebire de altele care au grăsimi saturate, uleiul de canola este sărac în astfel de lipide, fiind obținut în urma procesului de zdrobire a seminţelor de canola. Potrivit studiilor efectuate în ultimii 20 de ani, referitoare la consumul uleiului de canola, s-a confirmat faptul că, utilizat într-o dietă echilibrată, scade colesterolul din sânge şi reduce riscurile bolilor cardiace şi, implicit, previne infarctul miocardic. Uleiul de canola conţine doar 7% grăsimi saturate, comparativ cu altele care au 12%, cum este, de exemplu, cel de floarea-soarelui, sau 15%, în cazul uleiului de măsline. De aceea, la ora actuală, uleiul de canola este considerat unul dintre cele mai bune în menţinerea sănătății inimii. De asemenea, potrivit unei cercetări efectuate la Universitatea Penn State, din Statele Unite, graţie conținutului ridicat de acizi grași mononesaturați, uleiul de canola reduce grăsimea abdominală, reprezentând un ajutor eficient în contrastarea sindromului metabo- lic, fiind un bun suport pentru cei care vor să slăbească.

Distruge paraziţii intestinali

O altă caracteristică importantă a uleiului de canola este componenţa lipidică excelentă. În mod similar cu uleiul de măsline extravirgin, acesta conține un procent ridicat de acid oleic și, ceea ce nu este foarte frecvent, și o cantitate bună de acid linoleic. Mai mult, are un raport optim între acidul linoleic și cel alfa-linoleic, adică între Omega 6 și Omega 3, în proporție de 2 la 1, ceea ce duce la reducerea inflamaţiei din organism, îndeosebi a articulaţiilor, şi la reglarea tensiunii arteriale. Mai exact, pacienţilor care se confruntă cu tensiune oscilantă, frecvent mărită, le este recomandat consumul de ulei de rapiţă, sub orice formă. Pot încerca o cură de zece zile, câte o linguriţă dimineaţa pe stomacul gol, sau să înlocuiască, pur şi simplu, orice alt ulei folosesc în bucătărie, cu cel de rapiţă. În salate, este excelent, fiind considerat chiar mai bun decât uleiul de măsline. Uleiul de rapiţă ajută şi în tratarea bolilor tubului digestiv, a constipaţiei şi la distrugerea paraziţilor intestinali. Se recomandă câte trei linguriţe cu ulei de rapiţă, cu jumătate de oră înainte de mesele principale, timp de 12-15 zile. Perioada variază şi în funcţie de simptomatologia pe care o aveţi. De exemplu, dacă v-aţi reglat digestia, puteţi să vă opriţi la 12 zile. Consumul regulat ajută şi la drenarea ficatului, caz în care, este indicat să luaţi o linguriţă cu ulei de rapiţă, dimineaţa, înainte de micul dejun, 14 zile, şi după alte 14 de pauză, să reluaţi cura. Utilizat perioadă îndelungată, aduce un aport important în buna funcţionare a creierului, datorită acizilor graşi pe care îi conţine şi care ajută la prevenirea depresiilor, a crizelor de demenţă senilă şi chiar a bolii Alzheimer.

Uleiul de rapiţă este rezistent la oxidare şi poate fi păstrat la rece, până la un an

Rapiţa tratează unele afecţiuni respiratorii, cum ar fi tusea sau bronşita, cu ajutorul ceaiului preparat dintr-o linguriţă cu plantă proaspătă, mărunţită, adăugată la 250 ml apă fiartă

Elimină mătreaţa

945 8 2Uleiul de rapiţă este folosit cu succes şi în tratarea arsurilor, chiar şi cele solare, având efect emolient. Se pun în palme trei-patru picături şi se aplică pe zonele afectate, fără a se insista prea mult, pentru că pielea este deja iritată şi ţesutul are de suferit. Ajută şi în vindecarea abceselor, a plăgilor deschise, cu prurit, dar şi a furunculelor. Se recomandă tamponarea cu ajutorul compreselor sterile direct pe locul afectat, fără să masaţi. Puteţi folosi uleiul de rapiţă de câte ori aveţi nevoie, până când afecţiunea s-a vindecat. În cosmetică, este recomandat pentru a avea un păr sănătos şi îngrijit. Utilizat constant, uleiul de rapiţă elimină mătreaţa şi excesul de sebum de la nivelul scalpului. Faceţi o mască din două linguriţe cu ulei de rapiţă, încă una cu ulei de nucă şi una cu miere. Amestecaţi bine şi aplicaţi conţinutul pe toată suprafaţa scalpului. Acoperiţi cu un prosop şi lăsaţi să acţioneze două, trei ore. După aceea, spălaţi părul normal, dar foarte bine, pentru a nu lăsa urme de ulei pe firul de păr. Repetaţi procedura cel puţin o dată la zece zile, timp de o lună. După 30 de zile de pauză, repetaţi tratamentul.