Main menu

header

de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Originea utilizării vâscului deopotrivă ca simbol și ca tămăduitor vine din Evul Mediu. Considerată magică și sacră, această plantă veșnic verde a demonstrat proprietăți terapeutice confirmate de cercetările moderne.

Este un sedativ uşor

Una dintre cele mai redutabile acțiuni ale vâscului este pe direcția circulației sangvine. Practic, planta scade tensiunea arterială și are efect împotriva problemelor de circulație deficitară. Totodată, vâscul este folosit ca un sedativ uşor, deoarece conţine compuși care acţionează benefic asupra miocardului, favorizează dilatarea arterelor şi, astfel, echilibrează ritmul inimii. Ceaiul de vâsc se prepară prin maceraţie la rece: se pun trei linguriţe cu plantă mărunţită într-un vas, se toarnă deasupra 250 ml apă rece, se lasă opt ore, apoi se strecoară şi se îndulceşte, fără a se fierbe. Se pot administra două-trei ceşti pe zi. De asemenea, există dovezi ale acţiunii imunomodulatoare şi citotoxice a plantei, care s-a dovedit capabilă să stimuleze sistemul imunitar, în paralel cu inhibarea creşterii celulelor canceroase. Extractele de vâsc sunt intens studiate şi utilizate ca terapie complementară pentru a reduce efectele secundare ale radioterapiei la pacienţii cu cancer.

Util în tratamentul sclerozei multiple

Vâscul are capacitatea de a ameliora durerile sciatice. Se aplică pe zona afectată o compresă îmbibată într-o soluţie macerată peste noapte, preparată dintr-o lingură cu pudră de vâsc într-un pahar cu apă clocotită. Pe de altă parte, vâscul se remarcă în cazuri de pietre la rinichi. La recomandarea unui specialist, se poate recurge la o infuzie de fructe de pădure şi frunze de vâsc, care se aplică sub formă de comprese pe zona afectată, ajutând la calmarea disconfortului şi la expulzarea pietrelor. De asemenea, planta poate calma durerile de cap produse de tensiunea nervoasă, iar datorită acțiunii antireumatice notabile, vâscul este utilizat în tratamentul reumatismului, sclerozei multiple, artrozei şi altor boli de tip degenerativ. În același timp, planta este un aliat al luptei cu colesterolul mărit, întrucât poate diminua nivelul lipidelor.