Main menu

header

942 7 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Originar din nordul Africii, curpenul-de-pădure crește în multe zone din Europa și în Orientul Mijlociu. Planta a fost folosită încă din Antichitate în scop medicinal, iar cercetările moderne au confirmat un tablou extins de proprietăți terapeutice.

Restaurează echilibrul emoțional în depresie

Plantă perenă, cu flori parfumate, frunzele curpenului-de-pădure a fost utilizat de pe vremea lui Pliniu, amestecate cu vin, pentru combaterea diferitelor probleme digestive, studiile contemporane confirmând capacitatea acestei plante de a combate balonarea și durerile abdominale. De asemenea, potrivit lucrărilor de specialitate, planta formulată modern are proprietatea de a restaura echilibrul emoțional al persoanelor predispuse la depresie. Preparatele pe bază de plantă, care se administrează la recomandarea și în dozele prescrise de un specialist, au și acțiune asupra anxietății, pe care o atenuează, precum și în cazuri de lipsă de concentrare și dificultăți de memorare. Pe de altă parte, planta este renumită pentru capacitatea de a stimula atenția și de a energiza întregul organism, acționând ca un tonic psihic și fiind de folos inclusiv pentru copiii cu probleme de concentrare.

De ajutor în gută

Curpenul-de-pădure este folosit și astăzi pentru a reduce durerile articulare, în special cele care devin mai severe atunci când vremea este rece sau umedă. Planta are un loc bine stabilit în medicina naturistă chineză, care utilizează preparate pe bază de rădăcină de curpen-de-pădure în scop analgezic. Sucul de curpen-de-pădure este pulverizat nazal pentru a combate migrenele puternice. Totodată, curpenul-de-pădure are un renume stabilit pe direcția capacității de accelerare a recuperării osoase după fracturi, potrivit healthbenefitstimes.com. În același timp, grație unei pronunțate acțiuni antiinflamatoare, extractele din părțile aeriene ale plantei au fost utilizate în întreaga lume, de secole, pentru combaterea stărilor febrile, gutei sau simptomelor astmului.

PONT Decocturile de frunze de curpen-de-pădure preparate după indicațiile specialistului sunt folosite pentru tratarea problemelor tractului urinar.