Main menu

header

941 8 2de Camelia Onciu

Zmeura este un fruct delicios, bogat în vitamine și sărac în calorii. Dar nici frunzele de zmeur nu sunt mai prejos când vine vorba despre beneficii pentru sănătate. Frunzele de zmeură sunt prea puțin folosite de medicina modernă pe bază de plante, deși are numeroase recomandări în tratarea unor afecțiuni ale sistemului digestiv, ORL și ale gingiilor.

Facilitează nașterea

Ceaiul din frunze de zmeur este cunoscut moașelor, deoarece a fost folosit întotdeauna în mod tradițional pentru a facilita nașterea. Într-adevăr, poate accelera travaliul și îl poate face mai puțin dureros. De fapt, pentru că este antispastic, ajută la relaxarea uterului. În timpul nașterii, ceaiul din frunze de zmeur sporește elasticitatea perineului și crește flexibilitatea acestui „planșeu muscular”, diminuând astfel riscul de rupere. Poate fi folosit și pentru ameliorarea tulburărilor sistemului digestiv: dureri de stomac, intestin iritabil. Taninurile prezente în ceaiul din frunze de zmeură ajută la calmarea tranzitului fiind util în diaree. Reduce inflamația intestinală și calmează durerile abdominale, fiind recomandat în sindromul intestinului iritabil.

Vă scapă de durerea în gât și de gingivită

Dacă aveți angină pectorală sau o mică răceală, pentru a vă calma durerea în gât, beți ceai din frunze de zmeură. Reduce durerea și calmează inflamația locală. Se folosește apoi ca gargară, o dată pe zi, până la dispariția durerii. Folosit ca apă de gură (de două până la trei ori pe zi, călduț sau rece), ceaiul din frunze de zmeură ajută la ameliorarea gingivitei prin reducerea inflamației locale. Frunzele de zmeură pot acționa și asupra tulburărilor care însoțesc de obicei premenopauza (bufeurile, în special), dacă înlocuim ceaiul cu macerat de glicerină din frunze de zmeură. Culegeți o mână cu lăstari tineri de zmeură, puneți-i într-un borcan și acoperiți cu apă de izvor. Adăugați un volum dublu de alcool de minimum 45 de grade și aceeași cantitate de glicerină vegetală. Se amestecă, se acoperă și se lasă la macerat timp de trei săptămâni, amestecând din când în când. Se filtrează și se iau 15 picături din acest macerat diluate în puțină apă, de două ori pe zi pentru o cură de trei săptămâni. Este bine să cereți și sfatul medicului pentru această terapie!

Ceaiul de zmeură este vestit și pentru beneficiile pe care le oferă în caz de sindrom premenstrual

Mai eficace dacă este preparat din frunze proaspete

Ceaiul din frunze de zmeură este mai eficient dacă e preparat din frunze proaspete. Dar sunt bune și frunzele uscate sau sub formă de pudră. Pentru o ceșcuţă cu ceai de plantă, puneți o linguriță cu frunze proaspete tăiate în bucăți mici sau uscate și mărunțite pe fundul unei căni. Dacă aveți nevoie de un efect mai puternic, puteți merge până la o lingură. Turnați peste frunze 150 ml apă clocotită și acoperiți. Lăsați la infuzat timp de zece minute. Filtrați și adăugați miere înainte de a consuma acest ceai.