Main menu

header

941 8 1de Georgiana Mihalcea

Fructul plantei de cocklebur (o specie de ciuline), care crește în întreaga lume și este adesea considerată o buruiană nocivă, are componente antioxidante și antiinflamatorii care l-ar putea face util ca protector al pielii, potrivit unor noi cercetări.

Leac în tulburări de pigmentare a pielii

Oamenii de ştiinţă au descoperit că unii compuși din fructele înțepătoare ale speciei au redus daunele cauzate de expunerea la UVB și au accelerat vindecarea rănilor în testele de laborator folosind celule și țesuturi. Extractele de cocklebur par să influențeze producția de colagen, o proteină care conferă pielii elasticitate și previne ridurile. „Am descoperit că fructele de cocklebur au potențialul de a proteja pielea și de a ajuta la creșterea producției de colagen”, a declarat Eunsu Song, doctorand la Universitatea Myongji din Coreea de Sud, care a efectuat cercetarea împreună cu profesorul Jinah Hwang de la Universitatea Myongji. „În acest sens, ar putea fi un ingredient important pentru creme sau alte produse cosmetice. Probabil că va prezenta un efect sinergic dacă este amestecat cu alți compuși eficienți, precum acidul hialuronic sau acidul retinoic, împotriva îmbătrânirii”. Aceste fructe, acoperite cu coji rigide, au fost folosite de secole în medicamentele tradiționale pentru durerile de cap, nas înfundat, tulburări de pigmentare a pielii, boli legate de tuberculoză și artrită reumatoidă. În ultimii ani, oamenii de știință au explorat potențiala utilizare a acestuia în tratamente pentru artrita reumatoidă și cancer.

Are efect protector contra radiațiilor solare

Noul studiu este primul care examinează proprietățile fructelor ca agent de vindecare a rănilor și protectoare a pielii. Cercetătorii au studiat mai întâi proprietățile moleculare ale extractelor de fructe de cocklebur și au izolat anumiți compuși care ar putea contribui la efectele antioxidante și antiinflamatorii. Apoi au folosit culturi celulare și un model de țesut 3D cu proprietăți similare pielii umane pentru a studia modul în care acești compuși afectează producția de colagen, vindecarea rănilor și deteriorarea de la radiațiile UVB. Rezultatele au arătat că extractele de fructe de cocklebur au stimulat producția de colagen, au accelerat vindecarea rănilor și au exercitat un efect protector împotriva radiațiilor solare. Comparând bioactivitatea fructelor de cocklebur cultivate în diferite locuri, cercetătorii au descoperit că fructele crescute în Coreea de Sud au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și o activitate de vindecare a rănilor mai mare decât cele cultivate în China.

Cocklebur este utilizat în tratamentul patologiilor oncologice, în special a celor asociate cu tulburări ale sistemului endocrin, dar și pentru a vindeca malaria, inflamația vezicii urinare și a prostatei, artrita, reumatismul, psoriazisul, dizenteria, furunculoza, dermatita și paraziții intestinali

Vor fi folosite şi în produse cosmetice

Cercetătorii au avertizat că dozele mari de extract de fructe de cocklebur pot fi dăunătoare și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina cum să-l folosească în siguranță în producții cosmetice sau farmaceutice. „Cocklebur a arătat un potențial ca agent cosmetic prin creșterea sintezei de colagen. Cu toate acestea, sunt şi rezultate negative la concentrații mai mari. Prin urmare, găsirea concentrației adecvate pare foarte importantă și ar fi cheia pentru comercializarea extractelor de fructe de cocklebur în produse cosmetice”, a spus Song.