Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Supranumit „plantă a grației” în medicina tradițională asiatică, brahmi este un adaptogen de excepție, folosit de secole pentru sănătatea oamenilor, datorită compușilor redutabili pe care îi conține și care au efecte benefice la toate nivelurile organismului uman.

Benefic în inflamații

Brahmi conține antioxidanți puternici, arată studiile derulate pe această plantă cu un vechi renume de vindecător. Ca urmare, preparatele pe bază de brahmi luptă împotriva daunelor celulare cauzate de radicalii liberi și astfel previne un mare număr de afecțiuni cronice. De altfel, planta acționează și pe un al doilea „front” pentru protejarea organismului: acționează ca antiinflamator. În studiile de laborator, brahmi a suprimat eliberarea de citokine proinflamatorii și a inhibat enzimele care joacă un rol-cheie în inflamație și durere, dovedindu-se la fel de eficientă ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene utilizate în mod obișnuit.

Întârzie apariţia tulburărilor neurodegenerative

Bacozidele, principalii compuși activi din brahmi, au demonstrat proprietatea de a împiedica moleculele de grăsime să reacționeze cu radicalii liberi, fenomen care generează Alzheimer, Parkinson și alte tulburări neurodegenerative. Dublat de capacitatea plantei de a stimula funcțiile creierului, acest efect este de natură să îmbunătățească învățarea, memoria și capacitatea de a reține informații. Potrivit healthline.com, un studiu clinic a constatat că administrarea zilnică a 300 mg brahmi a îmbunătățit semnificativ viteza de procesare a informațiilor vizuale. Suplimentele cu brahmi sunt creditate cu proprietatea de a atenua simptomele tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), studiile clinice asupra unor copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani confirmând că administrarea plantei timp de șase luni a redus neliniștea, neatenția și impulsivitatea la 85% dintre participanți.

PONT. Într-un studiu, brahmi a redus atât nivelul tensiunii arteriale sistolice, cât și diastolice.