Main menu

header

940 6 1de Carmen Bădulescu şi Nicoleta Tudorie

Turiţa mare, care se mai nu­meşte scai-mărunt, este planta bună la toate. Aşa era folosită de bunicii şi străbunicii noştri, ca cel mai eficient leac natural. Aveţi pro­bleme cu stomacul, cu vezica uri­nară, anemia, cefalea sau cu ficatul, turiţa mare le vine de hac. În scop medicinal, se foloseşte partea înaltă, cu tot cu frunze, dar fără tulpină sau fructe. Se recoltează verde şi se usucă la soare.

Are proprietăţi cicatrizante incredibile

940 6 2Turiţa mare nu este pretenţioasă, aşa că o puteţi găsi aproape peste tot. Apare, cu precădere, în zonele montane, umede, prin poieni, lanurile de porumb, terenuri pietroase, dar şi la marginea drumurilor. Rădăcinile se scot toamna, în septembrie-octombrie, se spală bine sub jet de apă şi se pun la uscat, într-o cameră foarte bine aerisită. Din partea de sus se fac bucheţele şi se lasă afară, în bătaia vântului. Este „planta bună la toate”, aşa o numeau stră­bunicii noştri, graţie vitaminelor C şi K, şi a sărurilor minerale din compoziţie. În plus, are ulei esenţial, dioxid de siliciu şi acid ni­co­tinic, elemente care îi conferă proprie­tăţi astringente, de stimulare a apetitului, acţiuni antiinflamatoare şi cicatrizante. Cum spuneam, pentru remediile  terapeu­tice, se foloseşte şi floarea. Este de culoare galbenă, sub formă de cupă şi înfloreşte din iunie până în octombrie. Indicat este să se recolteze în prima lună de la deschi­dere, pentru că este proaspătă şi mult mai eficientă. De asemenea, proprietăţile sunt mult mai active în stare pură, când abia înfloreşte, dar se poate folosi şi us­cată, de exemplu, iarna.

Eficientă în gută, o afecţiune dureroasă

Chiar dacă este folosită de sute de ani în tratamente naturiste, medicina mo­dernă a ajuns să recunoască efiecienţa plan­tei, în­deosebi în tratamentul împo­triva afecţiu­nilor ficatului, tulburărilor di­gestive, bolilor de rinichi, al gutei sau astmu­lui. Deseori, i s-a atribuit termenul de panaceu, tocmai pentru că ajută orga­nismul în numeroase situaţii critice. Intern, turiţa se poate folosi sub formă de infuzie. Este simplu şi la îndemâna oricui. Puneţi la fiert 400-500 ml apă, după ce a dat în primul clocot, opriţi şi puneţi două linguriţe şi jumătate cu turiţă. Acoperiţi şi lăsaţi să se răcească. Lichidul se bea seara, înainte de culcare, timp de trei-patru săp­tămâni. Dacă boala este mai agresivă, pu­teţi pre­lungi peri­oada sau, după caz, puteţi repeta cura de câte ori simţiţi nevoia.

Scăpaţi de reumatism cu tinctură

Turiţa pare a fi un medicament univer­sal, cu numeroase beneficii pentru orga­nism. În cazul bolilor reumatice, planta este un excelent medicament. Se reco­mandă tinctura. La o parte de plantă tocată, să spunem 50-70 g, se adaugă cinci părţi de alcool de 70 de grade, astfel încât să acopere întreaga compoziţie. Se lasă la macerat timp de 15 zile, într-un loc rece, unde să nu pătrundă lumina soarelui. La final, se strecoară şi se administrează câte zece picături, de două ori pe zi, la liber sau diluate într-un pahar cu apă, în peri­oada fertilă, în cazul femeilor, iar la bărbaţi, înainte de mesele principale. Durata trata­mentului este de trei-patru luni sau în cure de o lună, care se repetă. În cazul hemo­ragiilor, se recomandă decoctul. Se pun aproximativ 30 g turiţă, peste care se toarnă 300 ml apă, şi se aşază pe foc, unde se lasă până când volumul scade la jumătate. Din compoziţia rezultată se ia câte o linguriţă, o dată la trei ore. Proce­deul se repetă timp de o lună.

SFAT. Nu se recomandă car­diacilor, în caz de constipaţie, hipotensiune arterială sau ulcer gastric.

Gargara cu ceai de turiţă tratează gingivita, aftele şi infecţiile bucale

Remediu împotriva varicelor

Turiţa mare se foloseşte şi ca uz extern, în caz de ulcer varicos, eczeme, erupţii cutanate, hemoroizi sau ulceraţii ale membrelor. În aceste situaţii, spe­cialiştii recomandă băile, seara, înainte de somn. Astfel, se pun la macerat 3-4 linguriţe cu turiţă mare (de preferat verde) în 500 ml apă rece, şi se lasă 24 de ore. A doua zi, întreaga cantitate este încălzită, iar extractul este turnat în apa de baie. Pentru efecte rapide, pacientul trebuie să stea minimum 30 de minute, dar neapărat zona afectată să fie acoperită de apă. Pentru tratarea varicelor, se recomandă cataplasma din turiţă. Peste trei linguri cu plantă mă­runţită se toarnă o cană şi jumătate cu apă şi se lasă la fiert până dau în clocot. Se acoperă şi se lasă la infuzat patru ore. Apoi se strecoară şi cu lichidul obţinut se tamponează părţile afectate. Procedura se poate face zilnic. Tot pen­tru varice se poate folosi şi crema obţi­nută din 50 g frunze, flori şi tulpini tăiate mărunt, amestecate cu 250 g untură de porc. Se pun pe foc şi se amestecă până când planta va absorbi toată grăsimea. Apoi, se trage de pe foc, se acoperă şi se lasă la rece 24 de ore. A doua zi se reîncălzeşte compozi­ţia, se strecoară, iar unguentul obţinut se introduce cald în recipientele pregă­tite. Se utilizează pe zona afectată şi se masează până intră în piele.