Main menu

header

939 7 3de Sorin Dumitrescu şi Gabriela Comşa

Gustoasele cireșe nu sunt doar niște fructe care pot înlocui în cel mai sănătos mod un desert din dulciuri rafinate, dar și adevărate medicamente în anumite probleme de sănătate. Consumând cireșe nu facem altceva decât să oferim organismului nostru mijloace de luptă cu unele afecțiuni.

Ideale în cazul diabetului zaharat

Un studiu publicat în „Journal of Nutrition” a constatat că consumul de cireşe reduce în organism nivelul mai multor biomarkeri asociaţi bolilor inflamatorii cronice. Potrivit unui studiu efectuat la University of Vermont, sucul de cireşe poate uşura procesul inflamator la persoanele care suferă de artrită şi de gută. Un alt studiu publicat în 2006, în „Scandinavian Journal of Rheumatology”, a depistat că extractul de cireşe, bogat în antocieni, a redus nivelul inflamaţiei în artrită (inflamaţia articulaţiilor şi ţesuturilor din jur). Cireșele sunt pline de flavonoide, antioxidanţi benefici pentru sănătate. Aceştia au capacitatea de a preveni cancerul, bolile de inimă și de a lupta cu radicalii liberi, rezultaţi în organism ca urmare a proceselor metabolice, sau proveniţi din mediul exterior. Antioxidanţii din cireşe încetinesc, de asemenea, semnele de îmbătrânire. Cireșele roşii, şi mai mult vişinele, sunt foarte bogate în substanţe antioxidante. Acestea apără celulele de prejudiciu şi de moarte prematură. Un studiu publicat în 2010 în „Annual Review of Food Science and Technology” a determinat că antocienii au proprietăţi antiinflamatoare și anticancerigene. În plus, aceştia pot ajuta la controlul obezității și tratarea diabetului zaharat.

Luptă cu bolile cardiovasculare

Cireşele reduc durerea musculară după antrenamentele fizice. Durerea musculară este un semn de antrenament bun şi dispare treptat, odată ce muşchii devin antrenaţi. Cireșele sunt pline de antocieni, antioxidanţi puternici cu proprietăți antiinflama- toare, ce calmează durerile musculare. Sunt o sursă naturală de melatonină, hormon care uşurează adormirea. Un studiu publicat în „Journal of Medicinal Food” a constatat că cireşele vă ajută să vă relaxaţi mai bine şi să adormiţi. Cercetările au arătat că cireșele pot reduce simptomele bolii Alzheimer și ale bolii Huntington. Antocienii, cei care oferă cireșelor culoarea roşie rubinie, au efect pozitiv asupra sănătăţii inimii. Un studiu efectuat la University of Michigan a constatat că cireşele pot „înlătura acţiunea factorilor responsabili de apariţia bolilor de inimă şi a diabetului zaharat’’.