Main menu

header

939 7 1de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Foarte decorativă, apreciată pentru coloritul intens și de o discreție fermecătoare, planta numită trei-fraţi-pătaţi este pe cât de interesantă estetic, pe atât de puternică terapeutic.

Vindecă rănile

Plantă cu flori minunate, cultivată de obicei pentru decor, trei-fraţi-pătaţi crește în Europa și Asia. Dincolo de aspectul său se află o îndelungată tradiție de utilizare în medicina tradițională. Cercetările moderne au confirmat puterea vindecătoare a acestei plante. De exemplu, extractul de trei-fraţi-pătaţi conține compuși valoroși, precum flavonoide, carotenoide, acid salicilic, cumarină și antocianine. În aceste condiții, produsul are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Potrivit literaturii de specialitate, atunci când extractul de plantă este folosit în orice preparat, ajută celulele să se recupereze după deteriorare și poate oferi un efect antiîmbătrânire. Unul dintre cele mai relevante astfel de efecte se poate observa la nivelul pielii, notează therascience.com. Planta a fost folosită în medicina tradițională de secole pentru efectele sale dermatologice, contribuind nu doar la menținerea sănătății acesteia, ci și la comba- terea afecțiunilor cutanate. Concret, studiile au indicat că acvaporinele din trei-frați-pătați sunt implicate în accelerarea vindecării rănilor.

De ajutor în rinita alergică

Trei-fraţi-pătaţi este bogată în acizi graşi, uleiuri eterice, glucide, săruri minerale şi vitamine. Ca urmare, planta este cunoscută pentru proprietăţile expectorante, diuretice şi depurative. Compuşii săi au efecte emoliente, antitusive şi antiinflamatoare, contribuind la diminuarea iritaţiei la nivelul mucoaselor căilor respiratorii. Pulberea de plantă, administrată în cantitate de patru linguriţe pe zi, pe stomacul gol, este recomandată în tratarea bronşitelor, a astmului, a tusei, în diverse tipuri de alergie, în astm, rino-sinuzită, rinită alergică şi pneumonie, întrucât ajută la eliminarea secreţiilor şi la vindecare. De asemenea, această plantă, asociată, în cantităţi egale, cu pedicuţă, salvie şi mentă, contribuie la detoxificarea organismului fumătorilor.

Ceaiul de trei-fraţi-pătaţi, preparat conform indicaţiilor de pe ambalaj, este recomandat pentru reglarea tensiunii arteriale

Preparatele pe bază de trei-fraţi-pătaţi se folosesc pentru detoxifierea organismului. Administrate în exces, pot provoca purgaţie drastică sau vomă

Armă împotriva constipaţiei cronice

Grație proprietăților antiinflamatoare, trei-frați-pătați poate fi folosită în cure de lungă durată, cu câte trei căni cu infuzie combinată de plantă administrate zilnic, pentru ameliorarea simptomelor reumatismului cronic, degenerativ, precum şi ale celor specifice gutei. Infuzia combinată se obţine din două linguriţe cu pulbere de trei-fraţi-pătaţi lăsată la înmuiat peste noapte, într-o jumătate de cană cu apă. Dimineaţa se filtrează, maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se opăreşte cu 125 ml apă fierbinte timp de 20 de minute, apoi se răcește, iar cele două extracte se amestecă. Se consumă înaintea meselor principale. De asemenea, planta este creditată cu proprietatea de a regla digestia. Asociată cu semințe de in, planta este foarte eficientă împotriva constipației cronice.