Main menu

header

926 7 3de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Plopul furnizează sănătății oamenilor un produs natural prețios, mugurii săi, care aduc organismului numeroase beneficii și tratează diverse afecțiuni, fără efectele secundare ale medicamentelor.

Eficienţi în bronşita acută şi cronică

Mugurii de plop se usucă în straturi subţiri, în spații bine aerisite, apoi se folosesc în scop terapeutic împotriva unui mare număr de afecțiuni. Renumiți pentru proprietățile lor, acești muguri sunt eficienți împotriva bolilor respiratorii, luptând cu bronşita acută şi cronică, astmul bronşic, tusea, laringita, durerile de gât, gripa, guturaiul, chiar hemoragiile pulmonare. Grație acțiunii cicatrizante, antiinflamatoare, calmante, analgezice și expectorante, preparatele pe bază de muguri de plop atenuează simptomele acestor afecțiuni și grăbesc vindecarea. Se recomandă tinctura din muguri de plop (câte 15 de picături pe o bucată de pâine, de patru ori pe zi), preparată din 25 de grame de muguri zdrobiţi macerați timp de zece zile în 100 ml alcool de 90 de grade.

Elimină excesul de acid uric

Mugurii de plop sunt binecunoscuți ca tratament împotriva suferințelor cauzate de afecțiunile reumatismale, spondiloză anchilozantă şi sciatică, tinctura de plantă având acțiune sedativă şi antiinflamatoare. Se utilizează preparatul la recomandarea și în dozele prescrise de specialist, chiar și în cure de două-trei luni. De asemenea, în bolile renale, mugurii de plop acţionează eficient în eliminarea excesului de uree şi acid uric și au demonstrat proprietatea de a combate inflamaţiile şi infecţiile căilor urinare. Administrarea plantei reduce senzaţia de arsură sau de usturime şi favorizează cicatrizarea țesuturilor lezate şi inflamate. Mugurii de plop se pot administra sub formă de infuzie, preparată dintr-o linguriţă cu plantă uscată la 250 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit timp de 15 minute, se strecoară şi se beau două-trei căni cu ceai pe zi.

De folos în stările de astenie fizică şi psihică

Mugurii de plop și-au cucerit un binemeritat renume de vindecători ai afecţiunilor digestive, de la ulcer gastric și helmintiază până la anorexie. În aceste cazuri se poate administra pulbere din muguri uscaţi de plop, măcinați fin, ținuți sub limbă câteva minute, câte trei linguriţe pe zi, pe stomacul gol. În același timp, planta este binecunoscută pentru capacitatea de a întări imunitatea, în special în cazul în care corpul luptă cu boli grave, cum ar fi afecțiuni tumorale, fibrom, chisturi. De altfel, mugurii de plop pot fi eficienți și sub formă de comprese cu tinctură în afecțiunile amintite, având acțiune de reglare hormonală. De asemenea, tinctura de muguri de plop poate trata durerile de cap şi stările de astenie fizică şi psihică.

Calmează crampele musculare

Mugurii de plop sunt utilizați extern în numeroase forme, știută fiind acțiunea plantei de a accelera vindecarea rănilor și de a reface musculatura după antrenamente intense. În tratarea afecţiunilor pielii, mugurii de plop sunt eficienți în leziunile cutanate, răni, ulceraţii, ulcere varicoase, arsuri, degerături, acnee, herpes, eczeme, micoze, tuberculoză cutanată și crampe musculare. Se aplică comprese cu tinctură de muguri de plop. După aplicarea compreselor, se lasă zona să se zvânte, apoi se aplică un unguent din muguri de plop, pentru refacerea completă.