Main menu

header

926 7 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Deosebit de apreciate în bucătăriile asiatice şi europene moderne, boabele de muștar-de-câmp au şi proprietăţi terapeutice unice printre plantele medicinale.

Este un bun laxativ

Muștarul-de-câmp, binecunoscut și în România, este faimos și din perspectiva gustului deosebit, și din cea a proprietăților vindecătoare, adresându-se unor afecțiuni specifice. Înrudit cu cruciferele, atât de apreciate pentru calitățile lor și beneficiile pe care le aduc organismului, muștarul-de-câmp este redutabil sub formă de cataplasmă, pentru tratarea bolilor respiratorii, leac care vine din negura vremurilor și se păstrează la fel de popular şi în zilele noastre. Studii extinse ale oamenilor de știință au confirmat faptul că acest condiment omniprezent în rețetele românești de murături și ca agent stabilizator în mezeluri accelerează metabolismul celular, ajută la reducerea numărului de kilograme prin intensificarea arderilor și are efecte benefice asupra sistemului digestiv. Concret, conform studiilor, boabele de muştar-de-câmp stimulează sucurile gastrice şi tranzitul intestinal și combat constipația, grație aportului însemnat de fibre.

Ameliorează circulația periferică a pacienților hipotensivi

Boabele de muștar-de-câmp combinate cu apă caldă sunt renumite pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine a persoanelor hipotensive, ameliorând senzația de mâini și picioare reci. Pe de altă parte, efectele decongestionante ale boabelor acestui condiment sunt eficiente în cazuri de afecţiuni bronşice şi pulmonare, întrucât substanțele pe care le conțin au efecte antiinflamatoare deosebite. Una dintre cele mai uzitate formule este „mămăliga” de muștar-de-câmp, care se prepară punând 50 de grame de făină de condiment în 200 ml apă clocotită. Se amestecă la foc mic până prinde consistenţa unui aluat, se lasă la răcit și se utilizează când atinge o temperatură suportată de organism, sub formă de compresă, împachetată în material steril (nu direct pe piele). Se lasă să acționeze maximum 15 minute, ca să nu provoace iritații.

Făina de muştar-de-câmp pusă în săculeţ de pânză şi lăsată într-un vas cu apă fierbinte, apoi transferată în apa de baie, ajută la relaxarea musculaturii încordate