Main menu

header

926 7 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cu puternica sa încărcătură spirituală pentru lumea creștină, smirna este considerată rășina înțelepciunii, iar mirosul său discret îndrumă la evlavie. Pe de altă parte, această rășină plină de simbolistică este foarte apreciată în medicina naturistă și în industria farmaceutică, pentru un cumul de proprietăți remarcabile.

Adjuvant în guturai şi gripă

Considerată din cele mai vechi timpuri un miros care vindecă, aroma de smirnă a dovedit prin vremuri că este un antiinflamator remarcabil al căilor respiratorii, cu acțiune antioxidantă, antiseptică, astringentă, sedativă şi expectorantă, fiind de ajutor în cazuri de guturai, gripă sau bronşită. De asemenea, potrivit literaturii de specialitate, datorită proprietăților sale antimicrobiene, smirna a fost folosită în mod tradițional pentru a trata infecțiile și inflamațiile orale. În cadrul studiilor clinice, dintre voluntarii cu boala Behcet (tulburare inflamatorie a cavității orale) care au folosit apă de gură cu smirnă pentru a trata rănile bucale de patru ori pe zi, timp de o săptămână, 50% au înregistrat o ameliorare completă a durerii, iar 19% vindecarea completă. Alte cercetări au evidențiat faptul că apa de gură cu ulei de smirnă poate trata, de asemenea, gingivita.

Diminuează intensitatea cefaleei

Utilizările tradiționale ale smirnei includ tratarea rănilor și infecțiilor pielii. Pe de altă parte, oamenii de știință au constatat că uleiul de smirnă, aprobat de Autoritatea pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), amestecat cu ulei de lemn de santal, este deosebit de eficient în eliminarea microbilor care infectează rănile pielii și, totodată, are capacitatea de a inhiba peste 60% din răspândirea a cinci ciuperci care provoacă pecingine și piciorul atletului. Totodată, potrivit healthline.com, smirna blochează producția de substanțe chimice inflamatorii care pot genera durere. În cadrul unui studiu clinic, voluntarii care au luat un supliment cu compuși din smirnă au manifestat o scădere semnificativă, cu două treimi, a intensității cefaleei.

Un studiu de laborator a constatat că uleiul de smirnă este mai eficient decât vitamina E pe direcția acțiunii antioxidante