Main menu

header

925 8 1de Roxana Istudor și Daniel Şuta

Fructe care fac parte din alimentația omului de mii de ani, smochinele dezvăluie, cu fiecare nouă cercetare, proprietăți terapeutice de excepție, care le completează gustul deosebit, indiferent că sunt proaspete sau deshidratate.

Micşorează colesterolul „rău”

Smochinele uscate sunt o sursă foarte bogată de fibre alimentare. Acest aspect este creditat de oamenii de știință cu proprietatea de a aduce nenumărate beneficii organismului, de la o detoxifiere naturală la susținerea peristaltismului intes- tinal și a echilibrului digestiv, de la combaterea afecțiunilor colonului la scăderea nivelului colesterolului. În cadrul unui studiu derulat în SUA s-a demonstrat că un consum zilnic de 120 de grame de smochine uscate nu numai că nu a modificat greutatea corporală a participanților după cinci săptămâni, dar, în plus, a generat o scădere a colesterolului „rău”. Practic, fibrele din smochinele uscate „mătură” reziduurile acumulate în tractul digestiv, îmbunătățesc absorbția nutrienţilor și mențin starea de sațietate, toate acestea reprezentând avantaje inclusiv pentru menținerea unei greutăți optime.

Flexibilizează vasele sangvine

Fiecare respirație are drept consecință introducerea în organism a unei cantități de radicali liberi, care au potențialul de a aduce daune serioase organismului. Stresul oxidativ rezultat în urma acțiunii acestor agresori afectează negativ celulele, grăbind astfel deteriorarea proceselor metabolice, crescând ritmul îmbătrânirii și riscul instalării unor afecțiuni cronice grave. Aici intervin smochinele. Grație aportului de polifenoli, antioxidanți extrem de puternici, aceste fructe susțin corpul în lupta sa continuă cu radicalii liberi și diminuează considerabil stresul oxidativ la care este supus organismul. De asemenea, dat fiind faptul că smochinele conțin magneziu și aminoacizi specifici, consumul acestor fructe are ca efect menținerea echilibrului hormonal și flexibilizarea vaselor sangvine. Ca urmare, aceste fructe parfumate, exotice și atât de benefice mențin tensiunea arterială în limite normale, normalizează ritmul cardiac și previn astfel ateroscleroza. În același timp, prin potasiul pe care îl conțin, smochinele reglează echilibrul hidric al organismului.

Întăresc sistemul osos

Smochinele deshidratate sunt o sursă bogată de calciu și mangan, două minerale esențiale pentru menținerea și întărirea sănătății oaselor. Conținutul ridicat în potasiu din aceste fructe poate, la rândul său, să contracareze eliminarea calciului prin urină (cauzată de dieta bogată în sare), ceea ce va avea ca rezultat menținerea acestui mineral în oase. În felul acesta, se reduc riscurile legate de osteoporoză, o boală care apare frecvent odată cu înaintarea în vârstă. În același timp, extern, consumul de smochine asigură o piele radiantă, grație prezenței în aceste fructe a unui mare număr de acizi benefici (galic, clorogenic, rutin), care susțin elasticitatea și sănătatea tenului.

Batoane de smochine uscate cu susan

925 8 2Ingrediente: 250 g smochine uscate, 50 g nucă (migdale sau caju), 3 linguri cu susan, 1/2 lingură cu miere, 1 lingură cu rom, 1 linguriţă cu cacao (sau pudră de roşcove), 1/4 linguriţă cu scorţişoară măcinată, 1 cuişor sfărâmat, 1/2 păstaie de cardamom sfărâmată.

Mod de preparare: nuca şi o lingură cu susan se prăjesc uşor într-o tigaie fără grăsime, apoi se mărunțesc în râșnița de cafea. Smochinele tăiate bucăţi se mixează în robot până devin pastă. Se adaugă restul ingredientelor, mai puțin cele două linguri cu susan rămase deoparte. Se frământă compoziția bine, până se omogenizează. Seminţele de susan rămase se presară pe fundul unor vase ceramice mici, în strat subţire. Se pune amestecul de smochine deasupra, presându-se bine, cu dosul unei linguri. Se dau la frigider câteva ore (ideal peste noapte). La servire, se trece un cuţit pe marginea vaselor şi se răstoarnă batoanele pe farfurie.