Main menu

header

925 9 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

O dietă echilibrată și hrănitoare este esențială pentru menținerea sănătății și prevenirea diferitelor probleme de sănătate. Specialiștii în nutriție punctează faptul că verdețurile-vedetă ale primăverii sunt comori de nutrienți și unele dintre cele mai benefice alimente. 

Spanacul întârzie îmbătrânirea

Consumul celor mai hrănitoare trei verdețuri din lume după conținutul nutrițional aduce organismului vitaminele, mineralele și antioxidanții esențiali de care corpul are nevoie pentru a funcționa optim. Prima astfel de legumă în topul oamenilor de știință și al nutriționiștilor este celebrul spanac. „Doar 30 de grame de frunze crude oferă vitamina A, 120% din cantitatea recomandată de vitamina K și antioxidanți, care reduc riscul de îmbolnăvire. Spanacul este și o sursă excelentă de calciu, vitamine, fier, ceea ce îl face un adaos excelent pentru orice dietă fără carne sau lactate”, arată medicalnewstoday.com. Spanacul este considerat un superstar al alimentelor și pentru că nutrienții pe care îi conține sunt benefici pentru sânge, coagulare, metabolismul osos, un sistem imunitar sănătos, întârzierea îmbătrânirii și combaterea inflamațiilor.

Varza kale protejează organismul de boli cronice

925 9 2Varza kale este considerată una dintre cele mai bogate legume în nutrienți de pe planetă, datorită numeroaselor sale vitamine, minerale și a antioxidanților de top pe care îi furnizează organismului. De exemplu, o cană cu frunze crude conține nu mai puțin decât 684% din necesarul zilnic de vitamina K, 206% pentru vitamina A și 134% în dreptul vitaminei C. În același timp, delicioasa varză kale conține antioxidanți precum luteina și betacarotenul, care reduc riscul de boli cauzate de stresul oxidativ, întăresc vederea și sistemul cardiovascular. Potrivit specialiștilor, profilul nutriţional al acestei legume este atât de impresionant, încât poate fi consumată de aproape oricine, fiind creditată inclusiv cu scăderea inflamațiilor din organism, încetinirea dezvoltării celulelor canceroase și protejarea organismului de boli cronice, notează healthlin.com.

Năsturelul, lăptucile, varza, microplantele, andivele, frunzele de ridiche și Bok Choy completează topul celor mai hrănitoare legume cu frunze verzi din lume

Frunzele de sfeclă protejează sistemul vascular

Podiumul verdețurilor de excepție este completet de frunzele de sfeclă. Nu doar partea rădăcinoasă a acestei legume este ideală în orice alimentație, ci și frunzele, în dreptul cărora specialiștii pun o mulțime de beneficii. Astfel, potrivit WebMD, „vârfurile comestibile ale rădăcinilor de sfeclă sunt pline de vitamina K, care este legată de scăderea riscului de diabet de tip II - o ceșcuță cu frunze proaspete asigură aproape dublul necesarului zilnic al acestei importante vitamine”. De altfel, potrivit experților, în dreptul anumitor nutrienți, aceste frunze sunt chiar mai hrănitoare decât rădăcina: sunt bogate în vitaminele A, C și flavonoide, betacaroten și luteină, care previn numeroase afecțiuni, absorb energia radicalilor liberi dăunători din organism, anihilându-le astfel acțiunea nocivă și protejează sistemul vascular care transportă oxigenul și substanțele nutritive către celule. Un avantaj al acestor frunze este acela că se găsesc proaspete în piețe aproape pe tot parcursul anului.