Main menu

header

921 7 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, Shimeji este a treia cea mai consumată ciupercă la nivel mondial. Aidoma „rudelor” din alte specii comestibile, aceste ciuperci sunt adevărate comori de nutrienți, iar beneficiile pentru metabolismul uman sunt numeroase.

Energizează și furnizează combustibilul necesar tuturor proceselor metabolice

Ciupercile Shimeji, mici, curbate şi cu pălării brune, au o aromă pregnantă de nuci, foarte apreciată, și pot fi incluse în mâncăruri delicioase, care aduc organismului beneficii însemnate. În primul rând, grație unor nutrienți ca hidraţii de carbon, proteinele, vitaminele, grăsimile saturate şi nesaturate, minerale precum fier, calciu, sodiu şi potasiu, aceste ciuperci susțin buna funcționare a organelor, energizează și asigură combustibilul necesar tuturor proceselor metabolice. De altfel, ciuperca Shimeji este unul dintre alimentele aflate pe lista selectă a celor în dreptul cărora nu s-au înregistrat efecte secundare.

Prelungesc sațietatea

Prin fibrele pe care le aduc organismului, ciupercile Shimeji, aromate și crocante, susțin o bună detoxificare a organismului, scad colesterolul și prelungesc sa- țietatea, fiind aliați redutabili ai menținerii unei greutăți corporale optime, promovând eliminarea acizilor biliari și reducând răspunsul la insulină. În același timp, enzimele din ciuperca Shimeji protejează împotriva anumitor paraziți, iar antioxidanții pe care îi conține - steroizi, fenol, acid ascorbic și flavonoide - sunt aliați împotriva stresului oxidativ.

Reduc riscul de accident vascular cerebral

Prin conținutul de inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei I, ciupercile Shimeji pot fi utile în reducerea tensiunii arteriale și a riscului de accident vascular cerebral la pacienții cu această afecțiune. În același timp, potrivit rezultatelor unor studii extinse, pulberea de ciuperci Shimeji poate diminua formarea leziunilor aterosclerotice. Un alt tip de acțiune a acestor ciuperci este inhibarea inflamațiilor şi menținerea pe termen lung a sănătății sistemului cardiovascular.

PONT. Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, consumul de ciuperci Shimeji poate preveni insuficiența hepatică.