Main menu

header

921 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Condiment răspândit și apreciat în toată lumea, cimbrul are și nenumărate proprietăți pentru sănătate. Beneficiile plantei sunt reflectate pe deplin și în uleiul esențial, un adevărat elixir pentru starea de bine și eliminarea unui mare număr de neplăceri.

Sprijină sistemul imunitar

Uleiul esenţial de cimbru este produs prin distilarea cu abur a frunzelor şi florilor proaspete ale plantei. Acest tip de ulei a demonstrat o serie de beneficii pentru sănătate. Antiseptic, antibacterian, antispastic, hipertensiv şi calmant, acest ulei susţine sistemul imunitar, respirator, digestiv, nervos şi în general metabolismul. În plus, este unul dintre cele mai bune uleiuri esenţiale pentru atenuarea simptomelor menstruale. Uleiul esențial de cimbru se poate obține și acasă, dintr-o mână cu plantă proaspătă, spălată şi uscată, care se zdrobeşte cu ajutorul unui mojar cu pistil. Odată ce uleiurile naturale sunt eliberate, se adaugă o cană cu ulei purtător (de măsline sau de cocos), într-o cratiţă pusă pe foc mediu. Se încălzeşte amestecul timp de cinci minute, până începe să clocotească. După ce s-a răcit, uleiul obținut se păstrează într-un recipient de sticlă, la loc răcoros.

Util în accesele de gută

Uleiul de cimbru activează circulaţia sangvină, prevenind afecţiuni precum accidentul vascular cerebral. În plus, acest ulei relaxează arterele şi venele, reducând stresul asupra inimii. Stimulează circulația sangvină la nivelul articulațiilor, combate accesele de gută și acționează ca antiinflamator, amplificând efectele benefice în cazuri de reumatism. Datorită proprietăţilor sale antiseptice şi antibacteriene, uleiul de cimbru poate preveni și chiar trata probleme orale precum cariile dentare, gingivita, placa bacteriană, toate stând la baza infecțiilor bucale. De altfel, datorită proprietăților sale antiseptice, acest tip de ulei este folosit adesea în formule de apă de gură şi paste de dinţi. De regulă, se pot administra până la cinci picături de ulei esențial de cimbru, de trei ori pe zi.

Un studiu realizat la Universitatea de Medicină din Lodz, Polonia, a pus în evidență capacitatea uleiului esențial de cimbru de a combate infecțiile tractului respirator