Main menu

header

921 8 1de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Aliment străvechi, care a fost consumat inclusiv de daci, meiul este considerat de milenii „regele cerealelor”. În contextul reîntoarcerii oamenilor la produsele alimentare cu adevărat hrănitoare, acest aliment-minune își recapătă locul binemeritat în dietele contemporane, grație unui conținut nutrițional remarcabil și pentru nenumăratele beneficii pe care le aduce organismului.

Susține dezvoltarea musculară

Culturile de mei sunt uşor de întreţinut, cresc rapid şi sunt rezistente la secetă. Datorită profilului său nutriţional extins, meiul este tot mai prezent în regimurile alimentare contemporane, cu atât mai mult cu cât nu conține gluten, așadar este recomandat consumului persoanelor care suferă de acest tip de intoleranță. Practic, meiul este bogat în proteine, carbohidraţi, fibre, minerale importante (magneziu, fosfor, fier), vitamine şi compuşi antioxidanţi. De asemenea, în comparaţie cu alte tipuri de cereale, meiul furnizează mai mulţi aminoacizi esenţiali, compuşi care alcătuiesc proteinele și implicit contribuie semnificativ la dezvoltarea musculară. Consiliul pentru Cereale Integrale din SUA include meiul printre cerealele care au rămas în mare parte neschimbate în ultimele secole.

Asigură sănătatea splinei

Meiul se află printre cele 12 superalimente naturale pentru întărirea sănătăţii, prezentate de dr. Gillian McKeith, membru al Asociației Americane a Consultanților în Nutriție. Consumat regulat, meiul este un adevărat motor al digestiei și oferă corpului un plus de energie. Foarte bogat în enzime digestive și fibre, meiul susține digestia, funcțiile stomacului, asigură un tranzit intestinal optim, detoxifică, favorizează eliminarea metalelor grele și a altor substanțe nocive din organism, reduce riscul de cancer de colon, previne apariția ulcerului peptic și are efect prebiotic - hrănește bacteriile bune din intestine. Ca urmare, sunt combătute cu succes indigestia cronică, balonările, greaţa, ulceraţiile stomacale şi hiperaciditatea. Toate acestea cu doar 100 de grame de mei zilnic, potrivit cercetărilor. „Includerea meiului în dietă, sub formă de germeni sau de tărâțe, este o modalitate excelentă de a susține sănătatea organelor digestive: stomacul, splina şi pancreasul”, punctează McKeith.

Combate acidoza

Datorită efectului alcalin, meiul poate fi utilizat cu succes pentru a combate acidoza - excesul de acizi în organism - afecţiune a omului modern, ce predispune la slăbirea performanțelor fizice şi mentale. Acidoza poate fi şi o cauză a dezvoltării infecţiilor micotice, iar meiul conţine compuşi antifungici capabili să oprească extinderea acestor ciuperci. Pe de altă parte, este binecunoscut faptul că stresul oxidativ este răspunzător pentru îmbătrânirea prematură şi apariţia multor afecţiuni grave, cum ar fi bolile neurodegenerative, sau artrita. Aici intervine meiul - cereala este bogată în compuşi care scad stresul oxidativ, cum ar fi catechinele şi acidul ferulic. De asemenea, aceştia au şi acţiune antiinflamatoare. În același timp, quercetina din mei protejează ficatul, îi susține funcțiile și este un aliat al sănătății rinichilor, grație amintitei capacități a cerealei de a detoxifica natural organismul.

Menține ritmul cardiac

Fibrele solubile şi proteinele din compoziţia meiului s-au dovedit utile în reducerea colesterolului total şi a trigliceridelor din sânge, precum şi pentru creşterea nivelului de colesterol „bun” (HDL). Potrivit unor cercetări riguroase, consumul regulat de mei menține funcția cardiovasculară și ritmul cardiac. În același timp, cereala favorizează creşterea nivelului de adiponectină, un compus antiinflamator care protejează ţesuturile sistemului cardiovascular, acțiune benefică dublată de capacitatea meiului de a furniza antioxidanți. Totodată, bogat în fier, precum și în folat și acid folic, meiul ajută la prevenirea anemiei, susținând formarea globulelor roșii și menținând un nivel adecvat de hemoglobină. De asemenea, conținutul de fosfor al cerealei sprijină formarea celulelor, țesuturilor și oaselor, ajutând organismul să se vindece singur. De altfel, fosforul este și, o componentă-cheie în structurile sistemului nervos, cereala susținând funcțiile cerebrale și abilitățile cognitive.

Scade rezistența la insulină

Meiul conţine carbohidraţi complecşi, fiind și un aliment cu index glicemic scăzut. În acest fel, consumul cerealei nu provoacă o creştere semnificativă şi bruscă a glicemiei, ceea ce reduce riscul de diabet zaharat de tip II, contribuind şi la managementul glicemiei la pacienţii care suferă deja de această afecţiune. Un studiu clinic pe pacienți cu diabet zaharat de tip II a stabilit că înlocuirea unui mic dejun pe bază de orez cu unul pe bază de mei a scăzut nivelul zahărului din sânge după masă. În paralel, o cercetare similară, derulată pe voluntari cu predispoziție la această boală, a evidențiat faptul că un consum de 50 g mei pe zi a determinat o scădere a nivelului de zahăr din sânge, imediat după mese precum și în răstimpul până la mesele următoare, alături de o scădere a rezistenței la insulină.

Considerat de milenii „regele cerealelor”, meiul reduce nivelul zahărului din sânge şi, astfel, scade riscul de diabet

Meiul poate fi introdus în alimentația bebelușilor începând de la vârsta de 6 luni, după consultarea medicului pediatru

Atenuează petele pigmentare ale pielii

Meiul are un parfum natural care îl face o opțiune de excepție pentru industria cosmetică, întrucât generează și un alai de beneficii. De exemplu, extractul din semințe de mei este considerat un adevărat agent protector, formând o peliculă la suprafața pielii, pe care astfel o protejează de deteriorarea cauzată de poluare. În același timp, carbohidrații din acest extract ajută la reținerea umidității pielii, împiedicând-o să se deshidrateze. La rândul lor, aminoacizii prezenți în mei reîntineresc și împrospătează tenul, în special pe cel uscat sau tern. Vitaminele și mineralele pe care le conține această cereală sunt creditate cu proprietatea de a reduce semnificativ petele pigmentare de pe piele. Și părul are de câștigat de pe urma prezenței meiului în produsele de îngijire, întrucât a demonstrat, pe parcursul unor studii extinse, că îngrijește deopotrivă și firul de păr, căruia îi susține creșterea viguroasă, și „suportul” său, scalpul, pe care îl hrănește.

Mei cu legume

921 8 2Ingrediente: 100 g mei, 1 morcov mediu, 1/2 dovlecel, 100 ml bulion, 2 linguri cu ulei de cocos, 1/2 linguriță cu sare, 1 linguriță cu pulbere de usturoi, 200 ml apă.

Mod de preparare: se curăță morcovul și se taie în bucățele mici, în sferturi, la fel dovlecelul necurățat de coajă. Se pune uleiul la încins într-o crăticioară și se călește morcovul timp de trei minute, la foc mare, se adaugă și dovlecelul și se continuă gătirea încă două minute. Meiul se spală, se adaugă peste legume și se menține tigaia pe foc mic un minut, amestecând permanent. Se toarnă apa, se pun și celelelte ingrediente și se mai fierbe preparatul, acoperit, timp de 15 minute. Se servește ca atare, alături de salată, sau ca garnitură.