Main menu

header

920 7 3de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Originară din China, una dintre cele mai populare legume cu frunze verzi de pe piețele locale din Asia, choy sum, a cucerit piețele nu doar prin gustul deosebit, ci și printr-un tezaur de nutrienți care o transformă într-un adevărat vindecător al naturii.

Previne glaucomul şi cataracta

Plantă erbacee anuală mică, cu creștere rapidă, choy sum are un gust pregnant, dulceag, care o face o garnitură excelentă în numeroase meniuri. Dar peste acest avantaj există depozitele masive de fitonutrienți din delicioasele frunze. Concret, potrivit lucrărilor de specialitate, choy sum este o comoară de vitamine, minerale și antioxidanți, care, împreună, promovează o bună stare de sănătate și previn numeroase afecțiuni grave. Astfel, choy sum aduce organismului flavonoide, indoli, sulforafan, caroteni, luteină și zeaxantină. Ca urmare, specialiștii creditează această plantă cu proprietatea de a combate cancerul, studiile relevând acțiunea citotoxică a antioxidanților din choy sum asupra celulelor de cancer de prostată, de sân, de colon și cel ovarian. Pe de altă parte, potrivit revistei de specialitate The Journal of the American Medical Association, choy sum are un conținut de vitamina A care recomandă leguma pentru prevenirea degenerării maculare, a cataractei și glaucomului. Mai mult, consumul de choy sum este o excelentă modalitate de promovare a sănătății tracturilor respirator, urinar și intestinal.

Ţine la distanţă  infecțiile virale

Choy sum este o excelentă sursă de fibre alimentare, iar această calitate aduce beneficii importante organismului. Pe lângă detoxificarea naturală, fibrele mențin sațietatea, curăță colonul, scad colesterolul, mențin echilibrul digestiv și echilibrează microbiomul. De asemenea, fibrele alimentare facilitează mișcările intestinale și astfel combat constipația și oferă protecție împotriva hemoroizilor. Pe de altă parte, frunzele proaspete de choy sum sunt surse excelente de folați naturali, consumul acestora fiind de natură să combată deficiența de acest tip și, în același timp, să prevină defectele de tub neural la nou-născuți. Același excelent choy sum se remarcă prin aportul semnificativ de vitamina C - 100 de grame de frunze proaspete oferă aproximativ 71% din doza zilnică recomandată - un antioxidant puternic, care oferă protecție împotriva daunelor generate de radicalii liberi și a infecțiilor virale.

Choy sum este o sursă foarte bună de vitamina A, nutrient esențial necesar pentru menținerea sănătății vederii, părului și pielii

Choy sum cu sos

920 7 4Ingrediente: 2 linguri cu ulei neutru (de arahide sau de canola), 1 kg choy sum, 1 lingură cu sos de soia, 1 și 1/2 linguriță cu sos de stridii, 3 căței de usturoi, tocați, 1/2 linguriță cu ulei de susan, 1/4 linguriță cu piper alb măcinat.

Mod de preparare: într-o oală cu apă clocotită se pun o lingură cu ulei și frunzele de choy sum, care se lasă 30 de secunde la opărit, apoi se transferă pe un platou. Într-o cratiță mică se combină o lingură cu ulei, sosul de soia, sosul de stridii, usturoiul, uleiul de susan și piperul, se așază pe flacără și se lasă 30 de secunde după ce ajung la punctul de fierbere. Se scurg bine frunzele de choy sum și se servesc cu sosul cald deasupra.