Main menu

header

920 7 2de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Legumă cu frunze verzi care crește peste tot și poate fi un excelent adaos la meniurile revitaminizante din fiecare primăvară, portulaca este și o plantă medicinală în toată regula, furnizând organismului nenumărați compuși importanți, care susțin metabolismul în parametri optimi.

Întreține sănătatea sistemului cardiovascular

Crudă sau gătită, asemănătoare spanacului, portulaca este o vedetă a atât de apreciatelor și recomandatelor legume cu frunze verzi. Această plantă suculentă conține aproximativ 93% apă, are un gust deosebit, acrișor, asemănător cu cresonul, care poate scoate din anonimat orice salată de crudități. Pe de altă parte, planta are o lungă istorie de utilizare în medicina alternativă, iar cercetările moderne au evidențiat paleta largă de vitamine și minerale pe care le conține. Grație acestor compuși, portulaca este considerată unul dintre alimentele cele mai bogate în nutrienți de pe planetă raportat la cele doar 16 calorii pe care le aduce o porție din delicioasele sale frunze. De asemenea, planta este foarte bogată în acizi grași Omega 3, în proporție mult mai mare chiar decât a spanacului. Acestea sunt grăsimi importante, pe care organismul nu le poate produce și care întrețin sănătatea sistemului cardiovascular.

Asigură producerea de colagen

Portulaca este încărcată cu antioxidanți, iar acest aspect generează nenumărate beneficii pentru întregul organism, de la întreținerea pielii, cel mai mare organ al corpului, până la fortificarea sistemului imunitar. Prin intermediul vitaminei C, de pildă, consumul acestei legume asigură producerea de colagen, întreținerea musculaturii și întărirea oaselor. De asemenea, vitamina E din delicioasele frunze de portulaca protejează membranele celulare de deteriorarea produsă de stresul oxidativ. În același timp, vitamina A face din această legumă un aliat al sănătății ochilor. Totodată, un studiu clinic pe adolescenți obezi a relevat faptul că semințele de portulaca au redus nivelul colesterolului LDL („rău”) și al trigliceridelor.

Prin melatonina pe care o aduce organismului, portulaca favorizează un somn odihnitor și combate insomnia