Main menu

header

920 8 2de Gabriela Comşa şi Adrian Pătrăuceanu

Frunzele de iederă nu sunt doar ornamentale, ci și de natură medicinală. Acestea au fost folosite de-a lungul anilor în medicina tradițională din Europa până în Asia și au un loc foarte important în istorie. În Grecia antică, de exemplu, zeii o foloseau pentru atât pentru tratarea unor boli, cât și pe post de anestezic. Se folosesc sub formă de infuzie, extract sau aplicate direct pe locul dureros.

Bună în caz de artrită

Iedera are o acţiune antibacteriană, emenagogă, analgezică, antitusivă, și antispastică. De aceea, în zilele noastre, specialiștii în fitoterapie o folosesc pentru a trata afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, virozele, bronșita, boala pulmonară obstructivă cronică, dar și pentru reducerea inflamației în cazuri de artrită. De asemenea, stimulează activitatea ficatului și a vezicii biliare. Se recomandă infuzia mai concentrată, din frunzele de iederă, uscate. Astfel, puneți la fiert 250 ml apă și, după ce a dat în clocot, adăugați 20 g plantă. Acoperiți vasul și lăsați la infuzat cinci-zece minute. Beți conținutul călduț, câte o cană seara, după masă, și dimineața, înainte de micul dejun, timp de 15-20 de zile, în funcție de severitatea afecțiunii. Deși studiile sunt încă în plină desfășurare, numeroasele proprietăți pe care le-au cunoscut în frunzele de iederă sugerează o activitate antioxidantă semnificativă. Mai exact, înseamnă că acestea pot avea capacitatea de a preveni răspândirea sau dezvoltarea cancerului. Prin eliminarea radicalilor liberi și prevenirea mutației și a apoptozei, frunzele de iederă au capacitatea de a ajuta la protejarea organismului de o gamă largă de boli cronice, printre care și cancerul.

Elimină viermii intestinali

Principiile active ale frunzelor de iederă, în ansamblu, au influenţă asupra activităţii cardiace şi permeabilităţii venoase. Au acţiune antimicotică, antibacteriană, antibiotică, antihelmintică și antiprotozoarică, datorită conținutului de tanini, glicozizi, flavonoide, steroli, minerale, acizi organici și saponine. Potrivit unor studii, există o legătură între funcția hepatică, vezica biliară și utilizarea frunzelor de iederă. Aceasta ajută organele să funcționeze mai bine și să elimine toxinele din organism mai eficient, purificând, totodată, sângele și reducând tensiunea asupra acestor sisteme esențiale. Extractul din frunze de iederă poate face minuni, mai ales în cazul celor care au paraziți intestinali. Puneți într-un vas cu apă de 500 ml 35-40 g frunze ucate. Acoperiți vasul pentru trei-patru zile, apoi, strecurați lichidul și-l puneți la fiert. Acela este extractul. Lăsați-l să dea într-un clocot și opriți focul. Înainte de a-l consuma, îndulciți-l cu puțină miere. Pentru eliminarea viermilor, este indicat să beți câte o cană cu extract de iederă dimineața, înainte de masă, timp de șapte zile. Iar dacă aveți probleme hepatice sau biliare, se recomandă mai multe cure, a câte zece zile, cu pauză de o lună între ele.

Iedera stimulează mucoasa bronșică, extinde cele mai mici alveole pulmonare și susține tratamentul medicamentos împotriva astmului

Vindecă arsurile pielii

Iedera este folosită de mii de ani pentru reducerea durerilor și a infecțiilor provocate de răni sau de arsuri cutanate, deoarece frunzele sale au anumite proprietăți antibacteriene. Se pot aplica direct pe piele acolo unde sunt probleme. Mai întâi se spală frunza, apoi se bate sau se strânge până devine suculentă. Se lasă să acționeze 20-30 de minute, apoi se îndepărtează și se repetă procedeul a doua zi, până la vindecarea țesutului.