Main menu

header

920 8 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Plantă medicinală cu străveche utilizare, schinelul imprimă verii o notă aparte și, în același timp, vine în lumea oamenilor cu comori de substanțe benefice pentru metabolism. Proprietățile de excepție ale acestui vechi și renumit vindecător au fost confirmate de știința modernă.

Linişteşte crampele stomacului

Schinelul își datorează efectele notabile pentru sănătatea umană compoziției sale remarcabile, în care se regăsesc vitamine, săruri minerale, ulei eteric, acizi organici, mucilagii, flavonoide, taninuri. Ca urmare, din cele mai vechi timpuri, tradiția consemnează utilizarea plantei în stări de anemie, de slăbiciune după efort fizic sau psihic susținut sau pentru scurtarea convalescenței. Cu aspectul său de scai exotic, schinelul este un excelent stimulent al sistemului digestiv - calmează crampele stomacului, redă apetitul, este eficient în caz de indigestie, favorizează secrețiile gastrice, elimină gazele intestinale. În același timp, planta întreține activitatea cerebrală și stimulează sistemul nervos, fiind utilă și tinerilor care trebuie să învețe pentru examene, și maturilor cu sarcini deosebite de serviciu, și vârstnicilor, cărora le menține abilitățile cognitive. Se poate administra schinel sub formă de infuzie, preparată prin turnarea a 250 ml de apă fierbinte peste o linguriță cu plantă uscată. Se infuzează ceaiul acoperit timp de zece minute și se consumă câte un sfert de cană, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

Favorizează transpirația abundentă

Schinelul este un redutabil sudorific, fiind recomandat în cazuri de afecțiuni respiratorii, cum sunt răcelile, disfuncțiile și gripele, întrucât favorizează transpirația abundentă și reechilibrează sistemul termic al corpului. În același timp, ca sedativ și antibiotic natural, planta facilitează o odihnă profundă, care are capacitatea de a reface organismul slăbit de boală. Totodată, schinelul este un binecunoscut remediu în cazuri de inflamare a ficatului, restabilind buna funcționare a acestui organ extrem de important. În aceste cazuri, se recomandă tinctura de schinel, obținută din 20 g plantă pusă la macerat în 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasă o săptămână, agitând periodic recipientul. Se iau 40 de picături, diluate în apă, de-a lungul unei zile.

Prin efectul său sedativ, schinelul este eficient împotriva durerilor reumatismale

Eficient în ulcer varicos

Fitoterapeutul american Jethro Kloss a confirmat efectele benefice ale schinelului asupra funcționării inimii și sistemului cardiovascular. Planta este considerată un excelent purificator al sângelui și un susținător al mușchiului cardiac. Se poate administra sub formă de decoct, preparat din două linguri cu plantă uscată care se fierbe într-un litru de apă, la foc mic, timp de două ore. Se consumă înainte de culcare, având efect și împotriva cefaleelor. Folosit extern, schinelul este un redutabil antiseptic, antifungic, dezinfectant și cicatrizant, ameliorând semnificativ arsurile, rănile, edemele, degerăturile, Zona Zoster, ulcerul varicos. Planta sub formă de pulbere se poate aplica direct pe zonele afectate. De asemenea, decoctul concentrat obținut dintr-un pumn cu frunze proaspete fierte timp de zece minute într-un litru de apă este o formulă cu rezultate dovedite în cazuri de hemoroizi, cu ajutorul băilor de șezut, efectuate de două ori pe zi.