Main menu

header

919 7 3de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Herpesul bucal este o leziune generată de un virus și care poate apărea pe și în jurul gurii. Chiar dacă nu este periculoasă, aceasta este nu doar inestetică, ci și foarte supărătoare, întrucât implică mult disconfort, de la mâncărime la usturime. Cu ajutorul câtorva remedii simple, naturale, se poate scurta semnificativ perioada de vindecare.

Două săptămâni de disconfort

Virusul Herpes simplex-1 (HSV-1) cauzează herpes bucal - cantități mici din acest agresor se află în mod constant în piele, chiar dacă nu există o leziune vizibilă, atrage atenția Tsippora Shainhouse, dermatolog la SkinSafe Dermatology and Skin Care, din SUA. Primul herpes bucal apare de obicei la maximum 20 de zile după expunerea la HSV-1. O leziune se dezvoltă în următoarele etape: apare senzația de arsură sau furnicături în zona în care se va forma rana, apoi o umflătură mică, aceasta se transformă în veziculă, iar lichidul din interior se tulbură. La scurt timp, veziculul se rupe, eliberând lichidul, apoi zona se usucă și se formează o crustă. După aproximativ 7-14 zile, durerea dispare. Potrivit statisticilor, HSV-1 este foarte răspândit, cu aproximativ 50% până la 80% dintre adulți purtând virusul numai în SUA.

Gheața inhibă inflamația

Odată ce o persoană are virusul HSV-1, acesta rămâne de obicei inactiv în organism, dar se poate reactiva. Factorii care pot declanșa un nou focar includ o boală, stresul, slăbirea sistemului imunitar, expunerea la lumină UV. Pentru a scăpa mai repede de neplăcuta leziune, intervenția trebuie să fie încă de la primele semne, mai precis „deîndată ce sunt sesizate furnicături pe sau în jurul buzelor”, după cum punctează Chun Tang, medic generalist la Pall Mall Medical, din Marea Britanie. Cel mai la îndemână remediu, care acționează imediat, este gheața, care inhibă inflamația și atenuează mult disconfortul local. „Aplicați câteva cuburi de gheață pe zona afectată. Dacă senzația de rece este prea puternică pe piele, înfășurați gheața într-un prosop de hârtie înainte de utilizare. Folosiți această formulă de câte ori este necesar”, detaliază Tang.

Suplimente și unguent cu lizină

Lizina este unul dintre cei nouă aminoacizi esențiali - compuși pe care corpul nu îi poate produce și care se unesc pentru a forma proteine, cruciale pentru funcționarea sistemului imunitar și creșterea musculară. Lizina ajută la activarea sistemului imunitar, în special a celulelor T, care limitează apariția herpesului bucal. Un studiu clinic publicat în Alternative Medicine Review a constatat că aplicarea zilnică a unguentului cu lizină a vindecat herpesul bucal la 40% dintre voluntari în 72 de ore și pentru 87% în ziua a șasea. În caz de herpes bucal se pot administra și suplimente cu lizină.

„Ceaiul de echinacea este recomandat în caz de herpes bucal, întrucât stimulează sistemul imunitar, care luptă mai eficient cu infecția, diminuându-se astfel perioada până la vindecare” Chun Tang, Pall Mall Medical, Marea Britanie

Balsamul cu roiniţă reduce roşeaţa

Roinița este o plantă binecunoscută pentru proprietățile sale antivirale. Balsamul pe bază de plantă este un aliat naturist de calibru în procesul de reducere a timpului de vindecare a herpesului bucal, întrucât combate roșeața, umflarea și ține la distanță alte potențiale infecții. Într-un studiu publicat în Phytomedicine, 116 voluntari cu HSV-1 au aplicat acest tip de balsam pe buze. După două zile, simptomele au scăzut semnificativ. Roinița se poate procura și sub formă de capsule sau ulei, care se aplică local, de trei ori pe zi.