Main menu

header

919 7 2de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Secole la rând, captalanul a fost considerat un mare aliat na-tural împotriva afecțiunilor celor mai răspândite. Știința modernă i-a confirmat proprietățile, iar astăzi planta este la fel de apreciată pentru beneficiile sale.

Generează remarcabile efecte antispasmodice

Captalanul a fost folosit încă din Evul Mediu, împotriva ciumei, a rănilor, tusei şi astmului. Studiile contemporane au certificat prezența în plantă a mai multor compuși benefici, care fac din captalan un vindecător deopotrivă intern și extern. Potrivit literaturii de specialitate, planta are acțiune antiinflamatoare, care o recomandă în cazuri de migrene, alergii, febră sau tuse convulsivă, întrucât generează remarcabile efecte antispasmodice. Captalanul se poate administra sub formă de macerat, preparat din o linguriţă cu plantă uscată şi mărunţită lăsată opt ore într-o jumătate de cană cu apă. Lichidul se strecoară şi se pune deoparte. Planta rămasă se opăreşte cu jumătate de cană cu apă clocotită şi se lasă la infuzat 30 de minute. Se strecoară și aceasta și se combină cu lichidul obținut inițial. Se consumă câte două reprize pe zi, pe stomacul gol.

Combate insomnia

Unul dintre cele mai apreciate efecte ale captalanului este de calmare a stărilor de agitație, a atacurilor de panică și de echilibrare a sistemului nervos. Planta este eficientă și pentru persoanele foarte agitate, care au tendinţa de a se consuma nervos excesiv. Se poate bea în fiecare dimineaţă un ceai făcut dintr-un amestec egal din jumătate de linguriţă cu flori de captalan, flori de tei şi un vârf de cuţit cu sunătoare. Plantele se opăresc cu o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se filtrează. De asemenea, captalanul are un bun renume pe direcția combaterii insomniei - scade semnificativ durata de instalare a somnului, care devine mult mai odihnitor și contribuie la eliminarea coșmarurilor. Se administrează câte una-două linguriţe cu pulbere de flori de captalan, păstrată sub limbă, cu 30 de minute înainte de culcare.

Captalanul este eficient extern împotriva plăgilor, ulceraţiilor, furunculelor, arsurilor, după indicațiile specialistului