Main menu

header

919 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Unul dintre cele mai puternice fructe exotice pe direcția acțiunii terapeutice arată surprinzător - are țepi - și are un gust minunat, dulce-acrișor. În plus, aduce atât de multe beneficii organismului, încât este prezent în medicina tradițională asiatică de secole.

Susține producerea de celule roșii și albe

Pulpa suculentă de rambutan are o aromă proaspătă, asemănătoare cu strugurii, fiind foarte apreciată în Asia de Sud-Est, dar nu numai. Răspândirea renumelui acestui fruct deosebit se datorează unor proprietăți terapeutice confirmate de știință. Astfel, potrivit literaturii de specialitate, în prezent inclusiv rădăcinile, scoarța și frunzele copacului care produce fructul, ca și sămânța acestuia, sunt întrebuințate frecvent în industria farmaceutică. De pildă, s-a pus în evidență conținutul important de minerale din rambutan - cuprul este vital pentru producerea celulelor roșii și albe din corp și susține sănătatea podoabei capilare. Rambutan conține, într-o cantitate semnificativă, mangan, care este esențial pentru producerea de enzime și activarea lor. Totodată, prin aportul ridicat de fier, fructul ajută organismul să prevină anemia. La rândul său, fosforul din rambutan detoxifică rinichii și asigură dezvoltarea țesuturilor.

Favorizează producerea de colagen

Extraordinar de bogat în vitamine, rambutan este un agent antioxidant de calibru. De exemplu, prin conținutul mare de vitamina C (cinci fructe asigură jumătate din necesarul organismului), fructul fortifică sistemul imunitar, favorizează producerea de colagen, ține organismul la adăpost de infecții, consolidează pereții capilarelor și reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Alte avantaje majore ale consumului unui fruct atât de bogat în nutrienți sunt prevenirea cancerului, reducerea nivelului colesterolului, protecția în fața radicalilor liberi și stresului oxidativ. Pe de altă parte, fructul are foarte puține calorii, ceea ce îl face un aliat al greutății corporale optime.

Prin conținutul bogat de fibre, rambutan previne constipația și alte probleme digestive