Main menu

header

919 6 1de Mariana Borloveanu

Ghimbirul (Zingiber officinale), are multiple efecte tămăduitoare și asta datorită conținutului de gingerol şi alte uleiuri volatile, care stimulează arderea grăsimilor și eliminarea toxinelor din organism. Pe lângă bunătățile pe care le-am savurat în timp prin mănăstiri, la Mănăstirea Crucea, din inima Dobrogei, am băut cea mai gustoasă ghimbirată (suc de ghimbir). Părintele Ilarion (medalion), duhovnicul acestei sfinte mănăstiri, are mare încredere în puterea terapeutică a ghimbirului, iar maica stareță Teodora se îngrijește ca toată obștea să se poată hrăni și să își tămăduiască bolile, cu ajutorul plantelor de leac. Aici am descoperit nebănuitele efecte benefice ale ghimbiratei, cât și ale uleiurilor și decoctului de ghimbir. Aici am înțeles cât de important este să ne tratăm cu ghimbir împotriva virozelor de sezon.

Stimulează arderea grăsimilor

919 6 2Ghimbirul, această plantă puternic aromată, care înainte de vreme se cultiva numai în Asia, a devenit cu timpul preferata europenilor. Încă din descrierea plantei, ne dăm seama de bogăția principiilor active și a efectelor benefice, descoperite ulterior. Ghimbirul are un rizom aromatic, bogat în uleiuri eterice, dar și un complex conținut de fenoli, amidon, mucilagii şi răşini. Tulpina creşte până la 80-90 cm înălţime, cu un frunziş bogat și buchețele de flori albe. Rădăcinile plantei sunt foarte ramificate, noduroase, fibroase, de culoare crem-albicioasă la interior, cu un bogat conținut de potasiu, zinc, calciu, cupru şi magneziu, vitaminele B6, C şi D.  Ele conţin, de asemenea, gingerol şi alte uleiuri volatile, care îi dau aroma iute şi ușor înțepătoare, care stimulează arderea grăsimilor, eliminarea deşeurilor, a toxinelor şi a apei în exces din organism. Ghimbirul conține foarte multe enzime active (care prin fierbere se diminuează considerabil), care ajută la digestia proteinelor, având, de asemenea, şi efect antialgic, sedativ, antipiretic și revulsiv, fiind foarte util în perioadele de tranziție de la frig la cald și invers. Datorită efectului  hepatoprotector, această rădăcină este folosită în curele de detoxifiere și oprește evoluția celulelor canceroase în cazul persoanelor diagnosticate cu cancer de prostată. Orice preparat din ghimbir contribuie la mărirea rezistenței corpului în faţa unor viroze și bacterii, deoarece stimulează sistemul imunitar și are efecte benefice în afecțiunile circulatorii.

Uleiul alungă durerile de cap

919 6 3Este important să cunoaștem toate aceste detalii compoziționale, pentru a ști de ce acest leac vine în ajutorul terapeutic al atâtor afecțiuni. Ghimbirul a devenit în zilele noastre, un adevărat panaceu universal, fiind una dintre cele mai utilizate plante din lume, atât ca și condiment, folosit în sporirea aromei anumitor mâncăruri și băuturi, cât și pentru prevenirea și tratarea a numeroase afecțiuni. Dintre acestea, stimularea sistemului digestiv, accelerarea metabolismului și echilibrarea valorilor colesterolului, sunt considerabil ajutate de efectele terapeutice ale plantei. Ghimbirul în stare proaspătă, acționează cel mai eficient asupra organismului, dar și infuziile, tincturile și uleiurile, pot influența pozitiv starea de sănătate a adulților. Revenind la formele de administrare a acestuia, trebuie menționat și uleiul de ghimbir (obținut la rece), care ajută la păstrarea unei memorii integre până la vârste venerabile. Pentru obținerea uleiului de ghimbir, aveţi nevoie de câteva rădăcini de ghimbir proaspete, care se curăță de coajă, după care se toacă mărunt. Acestea se pun într-o sticlă cu gura mai largă (cum erau odată sticlele de lapte din comerț), după care se toarnă ulei de măsline presat la rece, cât să acopere ghimbirul tocat. Se agită puțin sticla, apoi se completează cu ulei, cam un centimetru, deasupra stratului de ghimbir. Sticla se închide ermetic, lăsându-se la macerat, într-un loc călduros, timp de două, chiar trei săptămâni. După această perioadă, se strecoară uleiul, lăsându-se la decantat încă trei-patru zile. În final, se toarnă uleiul într-o sticlă curată, având grijă ca depunerea să rămână pe fundul sticlei. Se poate păstra cel mult patru-cinci luni întregi, într-o cămară răcoroasă și întunecată. În uz intern, se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi, fiind foarte eficient în afecțiuni ale sistemului nervos. Se recomandă administrarea acestuia în cure de 20 de zile, după care, timp de şapte zile se beau două căni pe zi de infuzie de ghimbir. În uz extern, ajută în înlăturarea durerilor de cap, frecționându-se ușor tâmplele, atunci când este nevoie.

Decoctul ajută la drenarea sinusurilor

919 6 5În perioadele reci ale anului, mai ales iarna, când infecțiile respiratorii apar în mod frecvent, unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste este decoctul de ghimbir. Pentru prepararea acestuia aveţi nevoie de o bucată de aproximativ 4-5 centimetri de ghimbir proaspăt, care se spală bine, după care se curăță de coajă și se dă pe răzătoare. Se pun două căni cu apă într-un ibric, iar peste apa încă rece se adaugă două linguri cu ghimbir proaspăt ras. Când apa începe să fiarbă, se dă flacăra la foc foarte mic, se acoperă ibricul cu un capac și se lasă la fiert încă zece minute. După aceea se strecoară, fiind încă fierbinte, și se toarnă în căni. Ideal este ca acest ceai să se bea neîndulcit, dar pentru cei care doresc, pot adăuga o linguriță cu miere la fiecare cană. Decoctul se bea între mese, cu înghițituri mici, astfel încât pe parcursul unei zile, să se termine întreaga cantitate preparată. Ceaiul de ghimbir este recomandat în tratarea inflamațiilor gâtului, în puseuri de tuse, laringită, sinuzită, dureri de cap sau nevralgii, stări de rău de mișcare, în afecțiuni biliare, indigestii. O cură nu trebuie să dureze mai mult de două săptămâni.

PONT. Dacă în timpul în care se bea ceaiul de ghimbir se inhalează rădăcină crudă, proaspăt rasă, secrețiile apoase din sinusurile bolnave vor fi eliminate imediat.

Copiii și femeile însărcinate este bine să evite preparatele pe bază de ghimbir!

Sucul linişteşte crizele de astm

919 6 6În vechile mănăstiri, ghimbirul este folosit de secole ca leac împotriva astmului bronșic. De la maica Teodora (foto) de la Mănăstirea Crucea, am aflat că în formele incipiente de astm, călugării folosesc sucul de ghimbir combinat cu morcov. Pentru obținerea acestuia se zdrobesc (manual sau mecanic) 100 g ghimbir și 100 g morcov, apoi se strecoară, iar sucul obținut se bea în stare pură, fără adaos de apă. Aceeași cantitate se prepară și se bea, în stare proaspătă, de două ori pe zi, timp de 20-30 de zile. Se face apoi pauză o săptămână, după care se reia tratamentul, făcându-se de obicei trei astfel de cure. Cei suferinzi, nu vor mai face crize, cel puțin jumătate de an.