Main menu

header

918 9 1de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Rășină de excepție, puternic, aromat și vindecător, camforul are o mare varietate de utilizări, datorită proprietăților sale antibacteriene, antifungice și antiinflamatoare.

Aliat împotriva palpitaţiilor cardiace

Camforul este utilizat de secole pentru tratarea unui mare număr de afecțiuni. De pildă, prin tradiție se consideră că este un aliat împotriva palpitațiilor cardiace și hipertensiunii. Rășina se poate administra sub formă de tonic, obținut în combinație cu păducelul. Se prepară tinctura de păducel astfel: se umple pe jumătate un borcan cu pulbere de flori şi frunze de plantă şi apoi se completează volumul cu alcool de 70 de grade. Se închide ermetic borcanul şi se lasă la macerat opt zile, după care se filtrează. La 500 ml tinctură de plantă se adăuga o linguriţă cu camfor, care se dizolvă prin agitare. Din acest preparat se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. În același timp, această rășină este renumită pentru tratarea afecțiunilor respiratorii. Uleiul de camfor funcționează ca un decongestionant și un suprimator al tusei. Potrivit rezultatelor unui studiu recent, inhalarea de vapori de rășină s-a dovedit cea mai eficientă metodă de atenuare a tusei nocturne, a congestiei și a dificultăților de somn la copiii cu infecții ale tractului respirator superior. Se pun două lingurițe cu camfor într-un castron cu apă fierbinte și se menține capul deasupra aburilor, acoperit cu un prosop.

Tratează migrenele recurente

Un studiu recent a constatat că un spray care conține camfor, mentol și uleiuri esențiale de cuișoare și eucalipt este eficient în ameliorarea durerii. Formula a fost aplicată pe articulații, umeri și partea inferioară a spatelui, pentru o perioadă de 14 zile. De asemenea, împotriva migrenelor recurente se masează ușor tâmplele şi ceafa cu alcool camforat, obținut prin amestecarea 10 g camfor cu 90 ml alcool. Se pune capacul recipientului şi se agită bine, pentru a se omogeniza. Acest preparat poate fi utilizat atât intern, cât şi extern. Intern, se administrează 50 de picături, de trei ori pe zi, iar extern se foloseşte sub formă de comprese sau pentru frecții. Totodată, în caz de dureri articulare, s-a demonstrat, în cadrul unor experimente pe animale de laborator, că rășina are efecte antiinflamatoare. Crema cu camfor se poate aplica pe orice zonă afectată, de mai multe ori pe zi, notează healthline.com. Pe de altă parte, potrivit literaturii de specialitate, camforul este de ajutor în cazurile de circulație sangvină deficitară, întrucât are acțiune de stimulare a organismului.

Potrivit unor cercetări de dată recentă, tonicul cu camfor poate fi eficient împotriva anxietății și depresiei

Elimină ciuperca unghiilor

Camforul este binecunoscut pentru capacitatea de a vindeca problemele pielii. Uleiul de camfor, prelucrat prin distilare cu abur, se remarcă în diverse formule cosmetice care atenuează iritațiile și mâncărimile și ajută la îmbunătățirea aspectului general al pielii. Grație proprietăților antibacteriene, această rășină a demonstrat, în cadrul unor studii, proprietatea de a trata cu succes rănile superficiale și ridurile induse de lumina ultravioletă. Se poate utiliza o cremă cu camfor o dată pe zi. În același timp, proprietățile antifungice ale camforului îl fac benefic în tratarea ciupercii unghiilor. Cercetările au relevat faptul că utilizarea unor produse cu camfor, ulei de mentol și eucalipt a fost eficientă în tratarea acestui tip de ciupercă, după un tratament de 48 de săptămâni.