Main menu

header

916 8 3de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Folosită de secole pentru tratarea unui mare număr de afecțiuni, echinacea a ținut cu cinste locul antibioticelor până la apariția acestora, întrucât este un mare vindecător, care a demonstrat, generație după generație, că are proprietăți uimitoare pentru buna funcționare a organismului uman. De la afecțiuni externe până la complicate suferințe interne, această plantă continuă să releve științei noi proprietăți.

Alungă cu succes durerea

Echinacea este una dintre cele mai populare plante medicinale din lume. În primul rând, are un renume extraordinar în tratarea naturistă a afecțiunilor respiratorii, fiind cel mai prescris remediu pentru răceală sau gripă. Planta conține o varietate impresionantă de compuși activi foarte importanți, cum ar fi acidul cafeic, alcamidele, acizii fenolici, acidul rosmarinic, poliacetilene și multe altele. În aceste condiții, echinacea are efect antioxidant demonstrat, ajutând celulele împotriva stresului oxidativ. De asemenea, preparatele pe bază de echinacea tratează cu succes durerea, fiind de folos în accelerarea recuperării după afecțiunile respiratorii. Concret, o revizuire a 14 studii a constatat că administrarea de plantă reduce riscul de apariție a răcelii cu mai mult de 50% și poate scurta durata bolii. Cercetările au pus în evidență faptul că echinacea are efecte benefice asupra sistemului imunitar. Cercetările au stabilit că în sprijinirea imunității se poate utiliza extractul praf, uscat, de plantă, maximum 500 mg, precum și tinctura, 2,5 ml, de trei ori pe zi, sau până la 10 ml pe zi.

Atenuează simptomele osteoartritei

Compușii din echinacea au demonstrat, în cadrul unor studii de laborator, că pot scădea nivelul de zahăr din sânge. Practic, un extract de plantă a suprimat enzimele care digeră carbohidrații, ceea ce a redus cantitatea de zahăr care intră în sânge. Alte studii au descoperit că extractele de echinacea au făcut celulele mai sensibile la efectele insulinei. Pe de altă parte, mai multe studii au relevant faptul că echinacea poate ajuta la reducerea inflamației. Într-o cercetare pe animale de laborator, compușii plantei au ajutat la diminuarea markerilor inflamatori cei mai importanți. Un alt studiu clinic a evidențiat faptul că adulții cu osteoartrită care au participat la experiment au reacționat mai bine la suplimentele cu echinacea decât la medicamentele convenționale. De altfel, grație efectelor antiinflamatoare, echinacea este de ajutor și în cazuri de sinuzită acută, întrucât combate congestia specifică acestei afecțiuni.

O serie de studii au evidenţiat faptul că echinacea poate suprima creşterea bacteriei care generează acneea

Vă scapă de accesele de anxietate

Potrivit literaturii de specialitate, echinacea poate fi un aliat prețios împotriva anxietății. După ce mai multe cercetări pe animale de laborator au relevat faptul că planta acționează benefic asupra sistemului nervos prin intermediul acizilor pe care îi conține, echinacea a început să fie promovată puternic din perspectiva atenuării acestei stări psihice, cu atât mai mult cu cât planta a vădit și proprietatea de a face mai active exemplarele testate. Pe de altă parte, studiile de laborator au arătat că extractele de echinacea pot suprima creșterea celulelor canceroase și chiar pot declanșa moartea controlată a acestora, în special în cazuri de celule canceroase umane din pancreas și colon.