Main menu

header

916 7 1de Mariana Borloveanu

Rodiul (Punica granatum) este un arbore antic, sacru, despre care aflăm încă din Vechiul Testament și care își are originile în ținutul cuprins între Munţii Himalaya, nordul Indiei şi până în Iran. Rodiile (fructele de rodiu) au proprietăți antiinflamatoare, hipoglicemice, hemostatice, antioxidante, acționând favorabil în scăderea colesterolului și reducerea presiunii sangvine sistolice. Maica Varsanufia de la Nazaret mi-a mărturisit faptul că monahii din acele locuri binecuvântate folosesc rodiile în tratarea afecțiunilor cardiovasculare, a diabetului și a prevenirii Alzheimerului. Dar este important de știut că atât sucurile, cât și infuziile acționează benefic în ameliorarea mai multor afecțiuni. Rețetele pe care le-am aflat de la măicuța româncă din Țara Sfântă se pot face atât în locurile în care sunt plantații de rodiu, cât și la noi, folosind fructe din supermarketuri și din piețe.

Infuzia din coajă stopează evoluția colicilor

916 7 2Este foarte important de știut că alături de fructele de rodiu, în tratamentele naturiste se folosesc și frunzele, cât și rădăcina și scoarța acestuia. Însuși Hipocrate, prescria frunzele de rodiu, care sunt lucioase și lanceolate, pentru vindecarea rănilor şi ca antiinflamator. Întregul arbore are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi astringente, scoarța folosindu-se totuși cu precauție pentru că folosită în cantități mari, aceasta devine toxică. Florile de rodiu, mari, roşii sau albe, sunt folosite în tratamentul dizenteriei, durerilor abdominale. Fructul de rodie poate creşte până la 12-13 cm, având o coajă roşu-închis şi conţinând o mulțime de seminţe separate de un pericarp alb, membranos şi înconjurate fiecare de o mică cantitate de suc roşu, acrişor. Acesta este astringent şi revigorant în stările febrile, fiind tonic cardiac și vitaminizant. Coaja de rodie uscată este cel mai bun leac pentru tratarea colicilor și a dizenteriei amoebice. Pentru aceasta se va decoji o rodie, se taie fâșii și se usucă la soare. O linguriță cu coajă mărunțită, adăugată în 250 ml apă clocotită se infuzează și se bea pe parcursul unei zile. O singură cană cu infuzie de coajă de rodie va stopa durerile cauzate de colici, cu precizarea că trebuie administrat doar la nevoie.

Curăță arterele și previn instalarea aterosclerozei

De-a lungul vremii, aceste miraculoase fructe aduse din Orient au fost preferate ale diverselor popoare din zonele deşertice, dar ceea ce este foarte important constă în rolul de tămăduitor universal al rodiei. Aceste fructe se numără printre cei mai eficienți antioxidanți naturali, efectul lor fiind chiar mai puternic decât al vinului roşu sau al sfeclei. Consumul rodiilor reduce procesul de oxidare a colesterolului, având şi rolul de a preveni acumularea acestuia în artere şi scăzând riscul bolilor de inimă. Sucul roşu şi astringent ajută la întărirea musculaturii cardiace, dar este eficient şi în combaterea pancreatitei şi în încetinirea procesului de îmbătrânire, deoarece stimulează activitatea enzimelor ce protejează împotriva deteriorării celulelor. Tratamentul cu rodii este pe cât de simplu, pe atât de eficient. Timp de 30 de zile, se consumă o rodie de mărime medie pe zi, cu condiţia ca întregul fruct să fie mâncat imediat după ce a fost desfăcut. Acest tratament are şi capacitatea de a încetini procesul de evoluţie a aterosclerozei, precum şi de a împiedica apariția celulelor canceroase în organism.

Cură de şapte zile împotriva migrenelor și a inflamațiilor articulare

916 7 3Profilul nutrițional al rodiilor, le recomandă în tratarea a diferite afecțiuni ale sângelui, arterelor și ale sistemului cardiovascular. Consumul frecvent de rodii, contribuie la creșterea imunității, asigurând organismului antioxidanții de care acesta are nevoie, ceea ce duce la împiedicarea sau amânarea procesului de îmbătrânire celulară. De asemenea, datorită proprietăților antiinflamatoare ale acestui fruct, o cură cu rodii va reduce considerabil inflamațiile articulare, contribuind la calmarea pe termen lung a durerilor generate de artrită. Este suficient să consumaţi o rodie de mărime medie pe zi, pentru a avea un organism tonic, plin de energie. Această porție de semințe de rodie conține 7 grame de fibre, 3 grame de proteine, 18 grame de vitamina C, 29 micrograme de vitamina K și o cantitate mai mică de potasiu. O cură de şapte zile, cu rodii, fie și sub formă de suc, înlătură orice formă de migrenă. Maica Varsanufia de la Nazaret, care suferă de reumatism poliarticular, mănâncă în fiecare zi o rodie, având o rețetă proprie pentru a scăpa de durerile articulare, dar și de cele din zona capului. De la ea am învățat cum se desface cel mai ușor acest fruct și cât de util poate fi ca și tratament naturist. Se curăță toate semințele într-un bol, după care se stropesc cu două lingurițe cu suc de lămâie. După un sfert de oră, se adaugă o portocală, tăiată în bucățele mici, ca și la salata de fructe. Se amestecă totul și se mănâncă în fazele acute ale durerilor de cap sau de oase. O cură de rodie cu lămâie și portocală este bine să se țină timp de o săptămână, pentru ca durerile o dată estompate, să nu reapară.

Sucul ajută la cicatrizarea imediată a rănilor

916 7 4Sucul proaspăt de rodie este hemostatic, având proprietatea de a cicatriza rănile şi de a stopa sângerarea. Câteva picături de rodie, stoarse direct pe o rană, dezinfectează locul afectat, dar în acelaşi timp opresc şi sângerarea, sau dacă este cazul, chiar hemoragia. Efectul antiseptic, alături de cel hemostatic, fac din sucul de rodie un tratament eficient, mai ales în cazul rănilor deschise. Persoanele care suferă de anemie hemolitică, fiind predispuse la sângerări frecvente, pot face o cură de trei luni cu suc de rodie sau rodii proaspete, cură ce poate fi repetată de patru ori pe an.