Main menu

header

915 7 2de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Vedetă a medicinei Ayurveda, shikakai este o plantă puternică, folosită de generații pentru tratarea unor afecțiuni și care în prezent este studiată din perspectiva beneficiilor multiple pe care le aduce sănătății.

Alungă disconfortul digestiv

Păstăile de shikakai stau la baza unor preparate care au fost utilizate prin tradiție împotriva indigestiei. Planta are capacitatea de a accelera metabolismul, detoxifică natural și elimină probleme legate de balonare, crampe abdominale sau de un tranzit intestinal lent. De asemenea, shikakai are un renume consolidat pe direcția combaterii infecțiilor gingivale, protejează de carii dentare și ține la distanță placa bacteriană și gingivita, au arătat rezultatele unor studii științifice. Totodată, preparatele pe bază de shikakai pot fi administrate, la recomandarea unui specialist, în cazuri de icter, întrucât planta este considerată un aliat valoros al sănătății ficatului.

Amână semnele îmbătrânirii premature

Pudra de shikakai poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, au pus în evidență rezultatele unor studii derulate pe animale de laborator. Pe de altă parte, păstăile plantei, înmuiate în apă, sunt utilizate pentru capacitatea de a curăța pielea. Un excelent exfoliant se obține amestecând o lingură cu pudră de shikakai cu aceeași cantitate de smântână, pudră de migdale și turmeric. Pe lângă faptul că dă strălucire și prospețime tenului, shikakai se remarcă prin efectul de netezire a ridurilor și de întârziere a semnelor îmbătrânirii premature. Tot extern, planta poate trata anumite iritații ale pielii. Una dintre cele mai redutabile acțiuni ale shikakai este tratarea eficientă a problemelor scalpului, pe care îl ferește de uscăciune și descuamare, întrucât planta aduce substanțe hrănitoare și uleiuri volatile foarte importante pentru echilibrul pH-ului la acest nivel. Totodată, shikakai asigură fortificarea părului, previne căderea acestuia, amână încărunțirea și tratează mătreața. 

Grație proprietăților antifungice, shikakai dezinfectează și accelerează vindecarea rănilor superficiale