Main menu

header

914 8 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Plantă perenă cu un frunziș spectaculos, foarte iubită pentru calitățile sale decorative, saschiul este uimitor de util în tratarea unor boli grave. Numeroase studii și experți renumiți atestă marile calități de vindecător ale uneia dintre cele mai atrăgătoare plante de exterior.

Folosit în vertij şi migrene agresive

Saschiul crește și în grădini, și în păduri, unde formează covoare întinse, deosebit de atractive, mai ales în perioada de înflorire. Din perpectivă terapeutică, planta se remarcă prin conținutul de alcaloizi foarte puternici, numiți generic vinca. Potrivit literaturii de specialitate, alcaloidul cu cea mai mare concentraţie este vincamina, folosită la pacienţii cu tulburări de memorie, vertij, migrene agresive şi demență. Specialiștii afirmă că preparatele pe bază de plantă au efecte benefice asupra funcționării sistemului nervos. De asemenea, saschiul este creditat cu proprietatea de a reface circulaţia sângelui în creier. Pe de altă parte, ceaiul de saschiu este un binecunoscut tonic digestiv, care elimină rapid disconfortul abdominal și îmbunătățește peristaltismul intestinal.

Scade tensiunea arterială

Potrivit literaturii de specialitate, cei peste 70 de alcaloizi izolați din saschiu sunt utili împotriva multor tipuri de cancer. Astfel, potrivit drugs.com, doi astfel de compuși, vinblastina şi vincristina, au salvat milioane de oameni care suferă de diferite forme de cancer, de la boala Hodgkin, neuroblastom, melanom şi cancer pulmonar până la sarcomul Kaposi (grup de cancere care se dezvoltă în general în țesuturi situate sub suprafața pielii sau în căptușeala gurii ori nasului), cancerul vezicii urinare, creierului sau testicular. Planta se poate administra sub formă de infuzie, preparată din o linguriţă cu saschiu mărunţit la o cană cu apă clocotită. Se infuzează 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma trei căni pe zi. În același timp, alcaloizii din plantă scad tensiunea arterială, diminuează ritmul cardiac şi contribuie la oxigenarea organismului.

Decoctul pe bază de saschiu este folosit tradițional împotriva inflamațiilor oculare