Main menu

header

914 8 1de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Folosită de secole ca ingredient în diverse preparate naturiste, arnica se remarcă printr-o serie de proprietăți terapeutice care o singularizează și care continuă să fie de folos pacienților și în zilele noastre.

Vindecă rănile

Preparatele cu arnică se aplică, de obicei, pe piele şi sunt utilizate pentru efectele lor antiinflamatorii, bactericide, antinevralgice, antireumatice, antiseptice şi de vindecare a rănilor. Potrivit literaturii de specialitate, planta are proprietăţi antiinflamatorii, fiind folosită ca ingredient pentru calmarea durerilor. Un studiu a arătat că gelurile pe bază de arnică sunt eficiente în cazuri de osteoartrită, iar o altă cercetare a indicat faptul că administrarea a cinci pastile de arnică de două ori pe zi a îmbunătățit semnificativ durerea musculară. De altfel, planta este binecunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii, întrucât conține o gamă largă de com- puși vegetali care luptă împotriva inflamației, cum ar fi lactone, flavonoide și acizi fenolici. Un studiu citat de healthline.com a constatat că gelul de arnică este la fel de eficient ca ibuprofenul topic, un analgezic comun, în reducerea durerii generate de articulațiile inflamate și pentru îmbunătățirea funcției fizice.

Reduce umflăturile apărute după anumite intervenții chirurgicale

Persoanele care au echimoze pot beneficia de puterea vindecătoare a acestei plante. O cercetare recentă a evidențiat faptul că aplicarea unui preparat pe bază de arnică a grăbit vindecarea vânătăilor cauzate de terapia cu laser, iar rezultatele unui alt studiu au relevat că aplicarea unei creme cu plantă a redus umflăturile apărute după anumite intervenții chirurgicale. În același timp, preparatele pe bază de arnică sunt considerate eficiente în ameliorarea simptomelor bolilor legate de circulaţia periferică deficitară şi cele ale sindromului de distrofie simpatică reflexă, boală cu evoluţie variabilă şi cauze necunoscute, caracterizată de durere, tumefiere şi disfuncţie vasomotorie a extremităţilor.

Arnica este utilizată pe scară largă în medicina alternativă pentru a stimula creșterea părului, a preveni căderea acestuia și a trata mătreața