Main menu

header

912 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Fructe delicioase, foarte apreciate în toată lumea, curmalele conţin cantităţi însemnate de nutrienţi, minerale şi vitamine, ceea ce le oferă o serie de avantaje în alimentație şi, de asemenea, generează beneficii notabile pentru sănătatea organismului uman.

Susțin imunitatea

În Orientul Mijlociu, curmalele sunt de mii de ani unul dintre alimentele de bază ale populaţiei. Consumul de curmale era atât de răspândit în viaţa de zi cu zi, încât vechii egipteni făceau inclusiv vin din aceste fructe. Astăzi, producţia mondială de curmale ajunge la aproape nouă milioane de tone anual. În Orientul Mijlociu, pe lângă fructe, mai sunt folosite şi frunzele arborelui și semințele fructelor, care sunt prezente în produse alimentare. Pe de altă parte, curmalele sunt ideale ca gustări, întrucât oferă energia necesară peste zi şi ajută sistemul imunitar să reziste asaltului unor afecţiuni şi microorganisme periculoase. Cercetările științifice pun aceste efecte benefice pe seama tezaurului de nutrienți din delicioasele fructe - numeroase vitamine, zaharuri naturale, neprocesate, dar foarte puține calorii.

Previn osteoporoza

Vitaminele care se regăsesc în curmale sunt benefice pentru sistemul nervos şi pentru creier, efect care a fost verificat prin numeroase studii științifice. Astfel, potrivit revistei Internaţional Journal of Food Sciences and Nutrition, unul dintre elementele chimice care se regăsesc din belşug în curmale, potasiul, este printre principalele ingrediente care îmbunătăţesc sistemul nervos, reacţiile cerebrale şi viteza de gândire. Totodată, consumul de curmale este creditat cu proprietatea de a întări sistemul osos și de a preveni osteoporoza, grație prezenței mineralelor importante în aceste fructe (magneziu, calciu şi fosfor). În pus, aportul semnificativ de vitamine și fier face din curmale o soluție naturală ideală de combatere a anemiei. Pe de altă parte, consumul de curmale este recomandat în cazul femeilor însărcinate, pentru efectele calmante şi pentru faptul că uşurează naşterea. Potrivit unui studiu publicat în Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research, curmalele pot avea un efect dilatator asupra cervixului şi stimulează naşterea naturală. În plus, studii clinice citate de healthline.com au evidențiat că prezența curmalelor în dieta femeilor aflate în ultimele săptămâni de sarcină a redus durata travaliului în medie cu patru ore. 

Consumul de curmale are efect benefic asupra sistemului circulator

Contribuie la eliminarea constipaţiei

Curmalele sunt printre fructele cele mai bogate în fibre. Un studiu publicat de British Journal of Nutrition a demonstrat că fibrele din aceste fructe stimulează sistemul digestiv, contribuie la eliminarea constipa- ţiei şi ajută la reglarea tranzitului intestinal: un consum de șapte curmale zilnic, timp de 21 de zile, a crescut semnificativ peristaltismul intestinal. Aceleași fibre au efect asupra nivelului de zahăr din sânge, curmalele fiind considerate unul dintre cei mai sănătoşi îndulcitori naturali, notează revista Nutrients. Totodată, cantitatea impresionantă de antioxidanți din curmale face din aceste fructe aliați împotriva efectelor radicalilor liberi și inflamațiilor, consumul de curmale pre- venind mutațiile celulare și protejând organismul de boli grave, cum ar fi Alzheimer, unele tipuri de cancer sau afecțiunile cadiovasculare.