Main menu

header

912 4 1de Carmen Bădulescu şi Flori Pintea

Uleiul de măceşe este unul dintre cele mai nutritive uleiuri vegetale, fiind foarte apreciat pentru proprietăţile hidratante şi antioxidante, datorită complexului de vitamine, miner ale şi acizi graşi din compoziţie. De aceea, uleiul de măceşe este considerat un ingredient de lux în industria cosmetică.

Oferă luminozitate tenului

912 4 2Uleiul de măceşe conţine cantităţi mari de vitaminele A, C şi E, acizi graşi esenţiali, precum Omega 3, Omega 6 şi Omega 9, substanţe care au efecte extraordinare pentru organism, îndeosebi pentru piele, pentru că au proprietăţi regenerative. Cum acţionează? După ce pătrund în piele, aceştia sunt transformaţi în prostaglandine (substanţă derivată din acizii graşi), compuşi care ajută la refacerea ţesuturilor, mai ales după arsuri solare sau deshidratări severe. Uleiul de măceşe este un produs de lux care se foloseşte în industria cosmetică, dar care se poate utiliza cu succes şi acasă, dacă aveţi răbdare. Puneţi câteva picături în crema de faţă obişnuită pe care o folosiţi zilnic sau, pentru efecte mai vizibile, puteţi prepara o mască facială, în care adăugaţi trei-patru picături de ulei de măceşe, o picătură de ulei esenţial de tămâie şi câteva felii de banană coaptă bine. Pisaţi fructul astfel încât să obţineţi un fel de piure. Aplicaţi compoziţia pe faţa curăţată în prealabil şi lăsaţi masca să acţioneze 15-20 de minute. Clătiţi şi aplicaţi o cremă pe care o folosiţi în mod regulat şi în care aţi picurat puţin ulei de măceşe. Indicat ar fi să faceţi acest tratament seara, când ştiţi că nu mai ieşiţi din casă, cel puţin o dată pe săptămână. Veţi observa că tenul îşi va recăpăta luminozitatea, iar pielea va deveni mai elastică, pentru că uleiul pătrunde uşor în piele, o catifelează şi o hidratează pentru mult timp. 

Stimulează producţia de colagen

În urmă cu mii de ani, uleiul de măceșe era folosit de egipteni și de maiași, cei care i-au descoperit, practic, proprietățile vindecătoare. Aceştia îl utilizau pentru tratarea vânătăilor, a arsurilor şi a eczemelor. Astăzi, uleiul de măceşe este considerat baza tratamentelor cosmetice, datorită conţinutului de retinol, o substanţă care determină revitalizarea celulelor, estomparea ridurilor şi refacerea texturii pielii. Seara, înainte de culcare, după ce v-aţi demachiat, aplicaţi o cantitate mică de ulei în zona ochilor, pe frunte şi de jur împrejurul gurii, acolo unde se formează primele riduri de expresie. Masaţi uşor şi lăsaţi-l să acţioneze până dimineaţă. Faceţi acest tratament minimum două zile pe săptămână. O altă variantă este masca facială pe care o preparaţi dintr-o linguriţă cu miere, o jumătate de linguriţă cu suc de lămâie şi două picături de ulei de măceşe. Amestecaţi bine şi aplicaţi conţinutul pe faţa curăţată în prealabil. Lăsaţi-o să acţioneze 20 de minute, apoi clătiţi cu apă călduţă. Repetaţi procedura de trei-patru ori pe săptămână, măcar o lună. Faceţi pauză şi reveniţi la un interval de două-trei luni, pentru că, după folosirea îndelungată a uleiului de măceşe, pielea îşi recapătă tonusul şi nu se va mai confrunta cu probleme atât de uşor, fiind puternic hidratată. Vitaminele conţinute de uleiul de măceşe hrănesc intens epiderma şi o întineresc, iar, în particular, vitamina C stimulează producţia de colagen şi ajută ţesutul să lupte împotriva îmbătrânirii premature.

Ajută la vindecarea leziunilor cutanate

Vitamina C ar trebui să fie nelipsită din casă, sub orice formă, pentru că face minuni cu adevărat. Puteţi să o luaţi în formă pură, dar şi din alimente, cum este cazul uleiului de măceşe, în care se găseşte într-o mare proporţie. Vitamina C este responsabilă cu vindecarea leziunilor cutanate, ajută organismul să se refacă mai repede şi să îşi recapete vitalitatea. Aplicaţi câteva picături de ulei în palmă şi masaţi uşor zonele cu probleme, de două-trei ori pe zi, până când pielea a absorbit aproape toată cantitatea de lichid. Sau, dacă vorbim şi despre prurit, este suficient să tamponaţi locul şi să îl lăsaţi descoperit câteva zeci de minute bune, pentru a putea intra în piele. Repetaţi procedura cel puţin patru-cinci zile sau până când leziunile încep să se vindece. De asemenea, uleiul de măceşe ajută şi la grăbirea vindecării arsurilor solare, graţie conţinutului bogat în acizi graşi, care, totodată, previne şi formarea cicatricilor. Uleiul de măceşe este remediul ideal şi pentru buzele uscate şi/sau crăpate de vânt, frig sau chiar soare. Puneţi pe degete o cantitate mică, frecaţi-l puţin ca să fie încălzit, şi aplicaţi-l pe buze, de jur împrejur, de trei-patru ori pe zi sau chiar mai des, pentru că există posibilitatea să îl „mâncaţi” rapid. Practic, trebuie să vă asiguraţi că buzele sunt hidratate de dimineaţa până seara, măcar pentru două-trei zile, până se vindecă. În plus, vor fi protejate timp îndelungat.

Măceşele sunt adevărate „depozite” de vitamina C şi acizi graşi, care ajută ţesuturile să „lupte” împotriva îmbătrânirii

În sezonul rece, masaţi-vă pielea cu o combinaţie din ulei de măceşe şi ulei de migdale, dimineaţa şi seara după  duş, de preferat în fiecare zi, cel puţin iarna, când pielea se deshidratează mult mai puternic

Uleiul de măceşe ajută la vindecarea leziunilor produse de acnee sau petele provocate de soare şi opreşte dezvoltarea vergeturilor

Reţetă pentru tenul sensibil cu tendinţă de uscare

912 4 3Pentru a prepara o reţetă extrem de eficientă pentru tenul uscat, mai ales în sezonul rece, aveţi nevoie de 4 g ceară de albine, 20 g unt de cacao, 15 ml ulei de migdale dulci, 15 ml ulei de jojoba, 10 ml ulei de măceşe, 10 ml apă de trandafiri, 5 ml glicerină, 8 picături de ulei esenţial de tămâie şi 4 picături de ulei esențial de geranium. Puneţi ceara într-un bol, pe care îl aşezaţi în vasul cu apă fierbinte, şi topiţi-o la foc mic. Adăugaţi apoi untul de cacao, uleiul de migdale dulci, uleiul de jojoba şi cel de măceşe, amestecând continuu, fără să luaţi vasul de pe foc. Apa de trandafiri şi glicerina se încălzesc până la o temperatură similară cu cea a primului bol, după care se adaugă treptat în compoziţia cu ceară, amestecând energic. Luaţi bolul din vasul cu apă şi lăsaţi-l să se răcească pentru a putea adăuga uleiurile esenţiale. După ce aţi obţinut o structură omogenă, turnaţi-o în recipientul de sticlă, pentru păstrare. Conţinutul îl folosiţi zilnic, ca o cremă de faţă, în fiecare seară, şi masaţi foarte bine până intră complet în piele. Pentru cazuri severe, când pielea a suferit modificări majore, puteţi utiliza masca şi dimineaţa sau în timpul zilei, cu condiţia să vă feriţi de frig şi de vânt puternic, cel puţin până se vindecă.