Main menu

header

912 8 2de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Una dintre cele mai eficiente plante cu valoare terapeutică, folosită de secole în medicina tradițională asiatică, rocoina este deopotrivă hrănitoare și un vindecător redutabil. Plină de compuși benefici, această comoară a lumii naturale dezvăluie proprietăți de excepție.

Vă ajută să scăpaţi de kilogramele în plus

Potrivit rezultatelor unor studii extinse, rocoina sprijină digestia și susține scăderea în greutate. Pe de o parte, planta este folosită pentru a trata constipaţia, a combate durerile de stomac şi a promova buna funcționare a stomacului. Pe de altă parte, după experimente pe animale de laborator, s-a constatat faptul că extractul de rocoină, administrat în doze de maximum 400 mg pe kilogram greutate, a suprimat obezitatea la exemplarele testate. În același timp, planta a generat o echilibrare a nivelului de colesterol, cu scăderea variantei LDL („rău”). Totodată, studiile au demonstrat că extractul de rocoină este eficient împotriva unor afecțiuni respiratorii cum este bronșita, întrucât are capacitatea de a acționa ca un redutabil expectorant, ajutând la eliminarea mucusu- lui în exces, notează healthline.com. Ceaiul de rocoină, preparat din o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită, este utilizat pentru a ameliora astmul.

Utilă împotriva dermatitei

Oamenii de știință au realizat o serie de teste care au evidențiat că aplicarea plantei sub formă de comprese accelerează vindecarea rănilor, întrucât are acțiune antimicrobiană. În plus, rocoina combate iritațiile și inflamația, fiind utilizată tradițional, din China până în Marea Britanie și Irlanda, împotriva dermatitei, mâncărimilor asociate cu eczemele și psoriazisul, precum și pen- tru tratarea arsurilor superficiale, tăieturilor, infecţiilor oculare, conjunctivitei sau abceselor. Uleiul macerat de rocoină, care se prepară acoperind planta uscată cu ulei şi lăsând lichidul șapte zile la macerat, se poate aplica terapeutic pe piele în toate procesele cutanate inflamatorii. De asemenea, un extract din plantă a demonstrat acțiune de anihilare a virusului hepatitei B în cadrul unor teste de laborator. În același timp, vitamina C din rocoină sprijină sistemul imunitar, previne îmbătrânirea și combate stresul oxidativ.

Ca analgezic, rocoina este folosită pe scară largă  în cazuri de reumatism, gută artrită şi dureri menstruale