Main menu

header

911 6 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Fructe străvechi, încărcate de simbolistica fertilității, gutuile sunt atât de bogate în nutrienți, încât cercetările moderne confirmă îndelungata tradiție de utilizare terapeutică a acestor roade minunate ale toamnei.

Alungă stresul metabolic

Gutuiul oferă sănătății umane deopotrivă fructele și frunzele. Cultivarea sa poate fi urmărită înapoi în timp până în Grecia și Roma antică. Aceste fructe au fost folosite în medicina populară secole la rând, iar cercetările științifice asupra beneficiilor pe care le aduc organismului continuă. Oamenii de știință pornesc de la bogăția de nutrienți din aceste fructe - fibre, vitamine și minerale esențiale, proteine, totul cu un număr redus de calorii. Pe de altă parte, multe dintre beneficiile asociate cu aceste fructe pot fi atribuite aportului bogat de antioxidanți. Aceste substanțe sunt binecunoscute pentru capacitatea de a reduce stresul metabolic, inflamația, daunele provocate de radicalii liberi. O serie de cercetări au relevat faptul că unii antioxidanți din gutui - în special quercetina și kaempferolul - reduc inflamația și protejează împotriva bolilor cronice. În același timp, mai multe experimente au arătat că gutuile pot atenua diferite simptome de alergie, prin suprimarea activității unor celule responsabile de reacții alergice.

Protejează țesutul intestinal de leziunile legate de bolile inflamatorii

Unele dintre cele mai comune simptome la începutul sarcinii sunt greața și vărsăturile. Studii extinse au încercat să depisteze cele mai bune și mai sigure formule de a combate aceste manifestări, iar gutuile au ieșit în evidență. Potrivit rezultatelor uneia dintre aceste cercetări, administrarea a 15 ml sirop de gutui s-a dovedit semnificativ mai eficientă decât ingerarea a 20 mg vitamina B6 pentru reducerea grețurilor induse de sarcină. Aceste rezultate sunt considerate o urmare a faptului că gutuile au efecte benefice remarcabile asupra problemelor digestive în general. Astfel, studii recente au arătat că extractul de gutui poate proteja țesutul intestinal împotriva leziunilor legate de bolile inflamatorii intestinale. De asemenea, o serie de cercetări au avut ca rezultat observația că anumiți compuși vegetali din gutui pot ajuta la prevenirea și tratarea ulcerelor de stomac, prin inhibarea creșterii bacteriei H. pylori, care provoacă boala, notează healthline.com. De asemenea, același sirop de gutui s-a dovedit foarte eficient pentru gestionarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian, inclusiv în cazul copiilor și al femeilor însărcinate care au prezentat astfel de simptome.

Benefice pentru activitatea pancreasului

O singură gutuie oferă o cantitate semnificativă de fibre din necesarul zilnic. După cum a fost confirmat de numeroase cercetări, fibrele susțin bacteriile sănătoase care trăiesc în tractul digestiv, cunoscute în mod colectiv sub numele de microbiom intestinal, ceea ce are ca efect sporirea rezistenței la infecțiile provocate de microorganismele dăunătoare din tractul digestiv, cum ar fi E.coli și S.aureus. Pe de altă parte, mai multe studii de laborator au evidențiat faptul că fructele aurii și parfumate aduc organismului vitamina C, care este esențială pentru un sistem imunitar sănătos și funcțional. Totodată, frunzele de gutui conțin acizi organici, dintre care acidul quinic are cea mai mare concentraţie, fiind urmat de acizii citric, oxalic, malic, fumaric, alături de alţi compuşi fitochimici cu acţiune antioxidantă şi antiinflamatoare, precum rutinul. Ca urmare, ceaiul din frunze de gutui tratează afecțiunile ficatului, prin intermediul substanțelor antivirale pe care le conține și care, potrivit rezultatelor unor studii derulate în Japonia, au rol important în cazurile de hepatită. În același timp, sucul de gutui, în combinație cu suc de mere, este benefic pentru activitatea pancreasului.

Calmează stările de nervozitate

Gutuile crude sunt recomandate de specialiști în curele de slăbire, nu doar pentru că au foarte puține calorii și aduc organismului fibre, ci și pentru că au proprietăți diuretice și depurative, susținând eliminarea toxinelor din organism. În plus, suferinzii de hipertensiune pot recurge la frunzele de gutui pentru a-și ameliora starea, întrucât ceaiul reglează tensiunea arterială. Tot în dreptul frunzelor uscate ale acestui copac de excepție, care oferă atât de mult sănătății oamenilor, s-a descoperit un efect sedativ ușor, care ajută la calmarea stărilor de nervozitate, depresie, anxietate și favorizează instalarea unui somn odihnitor fără să genereze dependență. Ceaiul se prepară din o linguriță cu frunze uscate la o cană cu apă clocotită. Lichidul se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară și se consumă la temperatura camerei. Mai mult, gutuile sunt sigure pentru consumul persoanelor care suferă de diabet și care își pot gestiona boala și cu ajutorul infuziei de frunze de gutui, care se prepară punând o lingură cu plantă la o cană cu apă clocotită. După un sfert de oră de infuzare se împarte cantitatea în trei părți, care se consumă dimineața, la prânz și seara. Totodată, frunzele de gutui sunt renumite pentru capacitatea de a combate eficient simptome dintre cele mai neplăcute ale răcelilor și gripei de sezon, ceaiul fiind foarte eficient și în cazuri de tuse convulsivă sau în crize de astm.

Ceaiul din frunze de gutui hrănește și întărește firul de păr, fiind și un remediu excelent împotriva mătreții

Gutuile sunt adevărate „depozite” de nutrienţi: fibre, vitamine, proteine, minerale esenţiale, toate acestea „oferite” cu un număr redus de calorii

Chec de post cu gutui şi stafide

911 6 2Ingrediente: 1 gutuie mare, 60 g zahăr pentru caramelizat, 100 ml apă, 2 linguri cu esență de rom, 50 g stafide, 250 g făină, 8 g praf de copt cu șofran, 5 g bicarbonat, 150 g zahăr, 1/2 linguriță cu pudră de vanilie, 1 linguriță cu coajă rasă de lămâie, 1/2 linguriță cu scorțișoară, 100 ml ulei, 150 ml lapte vegetal, 2 linguri cu oțet, 1 vârf de cuțit cu sare.

Mod de preparare: se curăță gutuia și se taie cubulețe. Se pun cele 60 g zahăr la caramelizat, într-o crăticioară mică, iar când acesta devine brun deschis, se toarnă 100 ml apă, 2 linguri cu rom și cuburile de gutuie. Se lasă siropul aromat să fiarbă înăbușit timp de zece minute, apoi se scurge într-un bol, se pun stafidele la hidratat în acest lichid și se lasă bucățile de gutuie să se răcorească. Se aprinde cuptorul la 180 de grade Celsius și se pune hârtie de copt într-o formă de chec. Se combină ingredientele solide într-un vas (făină, zahăr, praf de copt, bicarbonat, sare, vanilie, scorțișoară, coajă de lămâie) și cele lichide în alt bol (ulei, lapte vegetal, oțet). Se amestecă împreună, apoi se mixează până se obține un aluat omogen, de consistența unei smântâni groase. Se scurg stafidele de lichid, se lasă câteva deoparte, împreună cu câteva cuburi de gutuie, iar restul se amestecă cu aluatul. Se toarnă compoziția rezultată în formă, se nivelează, se presară deasupra bucățile de fructe păstrate și se dă tava la cuptor pentru 45 de minute. Checul se lasă la răcit complet înainte de a se felia.