Main menu

header

911 9 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Cultivarea nucilor pili în Filipine vine din negura vremurilor - vechii filipinezi adunau fructele care creșteau în sălbăticie și le fierbeau, pentru a le face comestibile. Odată cu creșterea producției au intervenit cercetările legate de potențiale beneficii pentru sănătate ale acestor roade, iar rezultatele nu au întârziat.

Îmbunătățesc circulația sângelui

Pe lângă gustul lor bogat, untos, nucile pili sunt o sursă excelentă de nutrienți, vitamine și minerale. Consumul a 120 de grame de astfel de nuci este echivalent cu un aport de grăsimi sănătoase, minerale, vitaminele B1 și B9. În aceste condiții, nucile nu sunt doar o gustare foarte sățioasă, ci și un izvor de beneficii pentru sănătate. De asemenea, pili sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega3, care nu numai că îmbunătățesc circulația sângelui, dar scad riscul de boli cardiovasculare. Asociația Americană a Inimii îndeamnă persoanele cu probleme cardiace să includă în dietă alimente bogate în acizi grași. În plus, magneziul din aceste roade delicioase relaxează vasele de sânge, menținând tensiunea arterială în valori normale.

Mențin rezistența oaselor

Grație prezenței fierului, nucile pili sunt de folos în tratarea anemiei, susținând formarea hemoglobinei în sânge. De asemenea, având majoritatea aminoacizilor, sunt deosebit de benefice pentru alimentația persoanelor cu diabet sau cu predispoziție de a dezvolta boala, întrucât ajută la echilibrarea nivelului de glucoză din sânge și susține organismul să elibereze insulină la momente adecvate și în cantități potrivite. Totodată, nucile pili conțin antiinflamatori naturali, care scad inflamația în întregul corp. Pe lângă faptul că pot combate simptomele de artrită sau de gută, aceste nuci care aduc acid folic tratează cu succes glosita, inflamație a limbii cauzată de lipsa acidului folic din dietă, notează healthbenefitstimes.com. În același timp, prezența mineralelor în aceste nuci le face aliați de nădejde ai sănătății sistemului osos, menținând rezistența oaselor până la vârste înaintate.

Evită constipaţia

Acizii grași Omega 3 pe care îi conțin nucile pili sunt legați de îmbunătățirea funcțiilor cognitive, în principal capacitatea de memorare și de atenție. În plus, antioxidanții din aceste nuci pot elimina stresul oxidativ care accelerează degenerarea neuronală și declanșează tulburări precum Alzheimer și demență. De asemenea, consumul de nuci pili optimizează digestia și îmbunătățesc sănătatea gastrointestinală. Fibrele naturale prezente în aceste nuci ajută la stimularea mișcării peristaltice și la evitarea constipației, iar acest aspect are ca urmare benefică o mai bună absorbție a nutrienților. De altfel, amintitele fibre asigură și o sațietate prelungită, nucile pili făcând parte din categoria alimentelor care pot fi incluse într-un regim eficient de slăbire.

Nucile pili conţin antioxidanţi, care ajută la fortificarea sistemului imunitar

Combat insomnia

Nucile pili sunt bogate în anumite minerale esențiale care favorizează instalarea unui somn odihnitor și astfel combat insomnia pe cale naturală și fără efectele secundare ale medicamentelor. Iar în timpul zilei, prezența acestor nuci în dietă ca gustări energizează organismul, în principal grație combinației de proteine și carbohidrați pe care îl conțin. Extern, prin faptul că aduc organismului cea mai mare cantitate de vitamina E din familia lor alimentară, nucile pili susțin sănătatea și frumusețea pielii și părului.