Main menu

header

910 6 1de Gheorghe Zmaranda

În sezonul rece organismul uman este mult mai vulnerabil în fața agenților patogeni. Natura, însă, ne pune la dispoziție tot felul de soluții pentru a ne construi o sănătate puternică. Alina Varadi (medalion), fondatoarea centrului de api-nutriție Casa BIO, ne-a vorbit despre alternativele pe care le avem la dispoziție pentru a ne susține și întări sistemul imunitar în perioadele cu temperaturi scăzute. Sucurile naturale și produsele din stup sunt foarte eficiente și sunt la îndemâna noastră.

„Băuturile pe bază de produse apicole acoperă lipsa de vitamine și minerale”

- Ce recomandări aveți pentru perioadele cu temperaturi scăzute, atunci când suntem mai vulnerabili în fața bolilor?

- Toamna târziu și iarna nu mai avem abundența de fructe și legume locale proaspete, prin urmare introducerea în dietă a polenului crud și a păsturii crude, a mierii închise la culoare, cum ar fi cea de mană sau de iulișcă (tipuri de miere românească), a lăptișorului de matcă este o alternativă extraordinară și o sursă perfectă de vitamine și minerale. Prin urmare, băuturile pe bază de produse apicole acoperă lipsa de vitamine și minerale care se instalează în corpul uman în această perioadă. Consumul de fructe și legume, care nu sunt din sursă sigură și au o încărcătură de pesticide, neonicotinoide sau alte tratamente chimice, nu este o soluție pentru că procesarea acestor substanțe este extrem de anevoioasă, până la imposibilă pentru corpul uman. În ceea ce privește „dozele” acestor băuturi apicole, totul trebuie adaptat în funcție de nevoile corpului.

- Ce alte băuturi putem consuma și ce beneficii aduc organismului?

- Ca să vă răspund la această întrebare ar trebui să vă citez câteva cărți: „Nu ești bolnav, ți-e doar sete”, scrisă de dr. F. Batmanghelidi, și „Mesajele ascunse din apă”, al cărei autor este Masaru Emoto. Concluziile acestor cărți sunt că dacă nu bem apă regulat celulele se intoxică, iar în multe cazuri boala este un mare strigăt de ajutor: „Te rog, am nevoie de apă”. Prin urmare, apa vie este cea pe care o conțin plantele, fructele, legumele, tot ce este crud, dar mai ales tot ce conține clorofilă. Apa de izvor este o apă vie, iar o combinație între apa de izvor și frunzele verzi este un aport de „hrană vitală” pentru corpul uman. Gândiți-vă că la naștere corpul nostru conține circa 80% apă, iar pe parcursul vieții pierde până pe la 70% apă, iar când ajunge la 50% apă plecăm într-o călătorie veșnică în ceruri.

„Consumul în prima parte a zilei asigură o sursă inestimabilă de valori nutritive”

910 6 2- Iarna ar trebui să consumăm un anumit produs în mod special?

- Tot ce produce albina, respectiv miere, polen crud, păstură crudă, lăptișor de matcă, apilanil, descăpăcitură, descăpăcitură de botci, faguri, larvă de matcă sau amestecuri individualizate din produsele stupului, vine cu aport nutritiv valoros pentru corpul uman. Recomandarea cea mai utilă este să le introduceţi pe toate în dieta zilnică, să mâncați din când în când din fiecare așa cum consumați alte alimente. Să vă faceți un obicei și să consumați produsele apicole, mai ales în prima parte a zilei pentru că sunt o sursă inestimabilă de valori nutritive. Acestea vă vor oferi energia necesară să funcționați la parametrii maximi, dar mai ales la început de sezon rece, pe tot parcursul lui și atunci când se instalează boala. Combinația dintre apă și produse apicole crude vine cu un aport rapid, vital pentru organism, instant asimilabil. Gândiți-vă că mierea conține peroxid hidrogen care în combinație cu apa și potențat de alte produse apicole sau extracte din plante oferă mai ales acei micronutrienți atât de necesari corpului ca să își desfășoare procesele vitale din organism. Apoi renumitul B12, prezent în produsele apicole în stare naturală și în contextul asimilabil, precum și 10 HDA atât de necesar în susținerea sistemului imunitar. Prin urmare, băuturile pe bază de produse apicole trebuie consumate regulat pentru că ne ajută să ne păstrăm sănătatea.

„Din casă nu ar trebui să lipsească mai multe tipuri de miere, precum cea de mană, de iulișcă, de zmeură, care sunt foarte bogate în minerale, de salcâm, recomandată diabeticilor, de tei, pentru copilașii agitați, de floarea-soarelui, care conține lecitină naturală. După consumul de miere, corpul cere să se hidrateze, deci copiii vor consuma apa atât de necesară funcționării normale a organismului și se acoperă necesarul de «dulce»“

„Varietatea, complexitatea, alimentele curate, apa vie și introducerea produselor apicole în alimentaţia zilnică sunt ca o gură de oxigen necesară pentru funcționarea corpului, iar gândirea constructivă e parte din  menținerea sănătoasă a corpului nostru“

„Apa vie este vitală“

910 6 4- Ne puteţi recomanda câteva rețete practice?

- Apa vie este o băutură vitală de dimineață și se obține foarte simplu. Apa, cu feliile de lămâie ecologică și rozmarin crud trebuie lăsate împreună de seara până dimineața. Se pot folosi orice frunze verzi, de pătrunjel, țelină, mlădițe de mentă, de măslin. Pentru masa de dimineață puteţi face un shake din fructe, dar nu mai mult de trei tipuri. Puteţi folosi lămâie cu coajă cu tot, frunze proaspete de rozmarin, de pătrunjel, migdale, bucăți de cacao, miere și o linguriță cu polen sau păstură crudă. Puteţi prepara și o băutură pe bază de apă, miere, zeamă de lămâie, extract de propolis, extract din frunze de coriandru, respectiv tinctură. Acesta din urmă elimină metalele grele din corp. Este o băutură delicioasă care ajută și la susținerea sistemului imunitar, fiind sursă de nutrienți și micronutrienți valoroși pentru corpul uman. În locul ciocolatei calde de la pliculețele din comerț puteţi face propria voastră ciocolată bună din mango foarte bine blenduit, apă, boabe de cacao zdrobite, busuioc roşu, rozmarin înflorit, semințe de pin, o picătură de ulei esențial de lămâie și miere. Sunt băuturi pentru dimineață foarte simplu de pregătit.

„Curele cu propolis ajută la îmbunătățirea circulației periferice, iar cremele cu venin de albine (dacă persoana nu este alergică la venin)  și extract din ardei iute vin ca un ajutor suplimentar în echilibrarea acestui deficit“