Main menu

header

910 7 2de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Una dintre plantele care au uimit oamenii de știință prin compușii complecși și redutabili pe care îi conține este micuța hepatica, întâlnită în Europa, Asia și America de Nord și care se remarcă prin florile frumoase, albastre, violete sau albe, care îi anunță prezența.

Are efecte benefice în bronșită

Pe de o parte, hepatica a cucerit prin aspectul său estetic și prin faptul că este perenă, fiind des cultivată în grădini, iar pe de altă parte, oamenii de știință au descoperit în această plantă foarte decorativă taninuri, zaharuri, flavonoide, antociani și glicozide saponinice. Așadar, o „garnitură” de substanțe care certifică utilizarea tradițională pentru proprietățile sale astringente, diuretice și antibiotice. Primii imigranți din America de Nord au apreciat planta ca pe un remediu pentru hepatită, de unde și numele pe care îl poartă. Utilizată de secole pentru echilibrarea funcțiilor vezicii biliare, hepatica se adresează cu efecte benefice și afecțiunilor digestive, precum și în tratarea bolilor respiratorii, cum sunt bronșita și tusea, întrucât are proprietatea de a accelera vindecarea, notează herbal-supplement-resource.com. Se folosește sub formă de extract, care se găsește în magazinele cu profil naturist.

Este un bun diuretic

Hepatica și-a câștigat un binemeritat renume de remediu pe bază de plante pentru bolile de rinichi și vezică urinară, întrucât prezintă un pregnant efect diuretic. Totodată, taninurile din frunzele plantei au efecte astringente, făcând hepatica utilă în cazuri de sângerări interne. De asemenea, preparatele pe bază de hepatica stimulează pancreasul, cresc metabolismul și reduc nivelul de colesterol din sânge. În același timp, extern, hepatica este utilă împotriva pistruilor, pentru vindecarea mai rapidă a rănilor superficiale și atenuarea arsurilor pielii. Hepatica nu este o plantă care poate intra pe lista automedicației. Utilizarea preparatelor pe bază de plantă se face la recomandarea și în dozele prescrise de un specialist, întrucât hepatica are un anumit potențial toxic.

PONT. Hepatica poate fi folosită, sub formă de gargară, împotriva inflamării gingiilor și a iritației cronice a gâtului.