Main menu

header

909 6 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Vizibilă peste tot, extraordinar de rezistentă, păpădia este considerată de secole una dintre cele mai bogate plante medicinale în substanţe cu valoare terapeutică pentru sănătatea umană. Cu un loc bine determinat în medicina naturistă, comuna plantă s-a dovedit și pe parcursul unor riguroase cercetări moderne un adevărat tezaur de compuși care susțin organismul, îl apără și îl tratează.

Protejează de radicalii liberi

În medicina populară, păpădia este denumită elixirul vieții, deoarece purifică corpul de reziduuri și energii negative. Tradiția de secole a utilizării acestei plante ca vindecător a fost confirmată de studiile moderne, care au pus în evidență conținutul de compuși importanți din păpădie. În prima linie a acestor substanțe benefice se află antioxidanții. Potrivit clevelandclinic.com, există mai multe tipuri diferite de antioxidanți în rădăcinile, frunzele și florile de păpădie, aceștia contribuind la protecția împotriva radicalilor liberi - molecule care pot deteriora celulele corpului, genenează stres oxidativ și accelerează îmbătrânirea. De asemenea, mai multe studii de laborator au pus în evidență capacitatea păpădiei de a lupta cu inflamațiile, ceea ce contribuie la prevenirea unor afecțiuni grave, de la astm la cancer. Un studiu de laborator a stabilit că extractul de păpădie poate ajuta la reducerea creșterii culturilor de celule de cancer de colon, sân, pancreatic și de prostată.

Susține sistemul cardiovascular

O altă direcție majoră de acțiune a compușilor din păpădie este susținerea acordată sistemului cardiovascular. Acest efect se întâmplă pe două căi. Pe de o parte, planta este bogată în potasiu, ceea ce ajută la controlul tensiunii arteriale și la funcționarea inimii. O analiză extinsă a 15 studii controlate a constatat că persoanele care au luat zilnic un supliment cu potasiu au înregistrat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. Pe de altă parte, preparatele pe bază de plantă au demonstrat proprietatea de a scădea nivelul colesterolului, un pas-cheie pentru reducerea riscului de boli de inimă. Studiile la animale de laborator au pus în lumină faptul că extractele din rădăcinile și din frunzele de păpădie diminuează în mod natural nivelul colesterolului și al trigliceridelor, prin reducerea lipidelor din sânge. Totodată, prin aportul masiv de vitamina A (o ceșcuță cu frunze aduce organismului 100% din necesarul zilnic), păpădia susține acuitatea vederii pe termen lung.

Reglează nivelul zahărului din sânge

Frunzele de păpădie sunt bogate în fibre, proteine şi glucide, dar şi în vitamine (A, E, K, C şi cele din complexul B). În aceste condiții, preparatele pe bază de plantă detoxifică organismul și, în același timp, îi furnizează nutrienți de primă importanță, prevenind anemia. De asemenea, potrivit rezultatelor unor cercetări recente, păpădia conține substanțe care pot ajuta la reglarea zahărului din sânge, oamenii de știință emițând ipoteza că această plantă remarcabilă poate sta la baza unor formulări prin care să fie tratat diabetul de tip II, cu mai puține efecte secundare decât medicația. De altfel, amintita diminuare a nivelului colesterolului, precum și proprietatea de a susține scăderea în greutate sunt alte două căi prin care păpădia poate fi de mare folos în gestionarea diabetului. Potrivit cercetătorilor citați de medicalnewstoday.com, substanțele din păpădie îmbunătățesc metabolizarea carbohidraților și favorizează o absorbție redusă a grăsimilor.

Luptă cu patogenii care atacă organismul

Cercetătorii au descoperit că păpădia prezintă atât proprietăți antivirale, cât și antibacteriene, luptând eficient cu patogenii care atacă organismul. Pe de altă parte, acțiunea benefică a plantei pentru ficat este considerată remarcabilă. Astfel, un studiu a descoperit că păpădia ajută la limitarea creșterii hepatitei B, atât în celulele umane, cât și în cele de animale, iar alte experimente au relevat faptul că planta are efect benefic în cazuri de boală hepatică grasă nealcoolică și leziuni hepatice legate de consumul excesiv de alcool. În același timp, o altă cercetare a arătat capacitatea păpădiei de a încetini progresul fibrozei hepatice (proces patologic denumit fibrogeneza - formare de țesut hepatic nou - care determină formarea de țesut cicatriceal nefuncțional la nivel hepatic și poate genera disfuncție hepatocelulară. În paralel, s-a demonstrat că planta îmbunătăţeşte funcţia hepatică, prin detoxifierea ficatului şi restabilirea hidratării şi echilibrului electrolitic. Totodată, există tot mai multe dovezi științifice care sugerează că păpădia poate ajuta la întărirea sistemului imunitar.

Creşte producţia de bilă

Conform unui vechi text medical chinezesc, din 659 d.Hr., păpădia era folosită la acea vreme pentru a trata, printre altele, indigestia. În Occident, planta a devenit cunoscută ca vindecător în jurul secolului al X-lea. Odată introdusă în Europa, a devenit o plantă medicinală apreciată pe scară largă. Tradiția îndelungată a utilizării păpădiei pentru ameliorarea digestiei a fost certificată de studii recente pe animale de laborator, care au evidențiat faptul că acest remediu, prin compușii specifici, reduce rezistența alimentelor care se deplasează către intestine. Planta acţionează ca un laxativ uşor, stimulează apetitul, restabilește echilibrul bacteriilor benefice din intestine și creşte eliberarea de acid din stomac şi bilă. Planta îmbunătățește funcția tractului gastrointestinal, iar ingredientele amare din florile sale sunt extrem de benefice organismului, prin stimularea activității stomacului și a glandelor digestive. Păpădia se poate administra sub formă de ceai, preparat din o lingură cu frunze uscate la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară. Se pot bea până la două reprize pe zi. De asemenea, păpădia creşte producţia de bilă şi reduce inflamaţia, atenuând problemele şi blocajele vezicii biliare. De altfel, Autoritatea pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a recunoscut planta ca fiind sigură de inclus în produsele alimentare.

Mai multe cercetări au pus în evidență o proprietate surprinzătoare a extractului de păpădie: protecția pe care o poate acorda în fața efectelor potențial devastatoare pentru celulele pielii ale expunerii la radiațiile UV nocive

Păpădia este o plantă erbacee cu flori galbene, folosită pentru proprietăţile sale terapeutice din cele mai vechi timpuri

Soté din frunze de păpădie

909 6 2Ingrediente: 500 g frunze de păpădie, 1 legătură de ceapă verde, 3 căţei de usturoi, 1 legătură de ridichii roşii (pentru decor), 8 jumătăţi de miez de nucă (sau o mână cu alune), sucul de la 1/2 lămâie, 3 linguri cu ulei de măsline, 20 g unt, 100 g parmezan ras, sare, piper.

Mod de preparare: frunzele de păpădie se spală sub jet de apă rece şi se lasă la scurs. Într-o tigaie se încing uleiul şi untul, se adaugă ceapa tăiată rondele, usturoiul feliat şi nuca mărunţită. Se pun frunzele de păpădie și se gătesc trei minute. Se presară sare și piper, se stropește cu zeama de lămâie și se dă deoparte. Se așază preparatul pe platou și se servește cu parmezan ras, înconjurat de felii de ridiche.