Main menu

header

908 7 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Unele dintre cele mai parfumate și mai delicioase fructe ale Americii latine, guavele uimesc cercetătorii cu proprietățile lor pentru sănătate, grație unui conținut de nutrienți care situează acest rod, alături de frunzele arborelui care îl produce, în prima linie a prevenirii bolilor.

Îmbunătățește controlul zahărului din sânge

Studiind guavele, oamenii de știință au pus în evidență capacitatea acestor fructe campioane ale conținutului de antioxidanți și vitamine de a îmbunătăți controlul zahărului din sânge. Practic, potrivit unor studii de specialitate, extractul de guave are efect benefic pe direcția rezistenței la insulină, cercetările clinice relevând rezultate uimitoare ale consumului acestui fruct pentru persoanele cu predispoziție de a dezvolta diabet sau diagnosticate cu această afecțiune. Pe de altă parte, consumul de ceai din frunze de guava a redus nivelul zahărului din sânge după masă cu mai mult de 10%.

Previne accidentul vascular cerebral

Guavele ajută la îmbunătățirea sănătății inimii în mai multe moduri. Oamenii de știință consideră că nivelurile ridicate de antioxidanți și vitamine din frunzele arborelui care produce fructul protejează sistemul cardiovascular de daunele provocate de radicalii liberi. În plus, extractul de frunze de guava a fost asociat cu scăderea tensiunii arteriale, o diminuare a colesterolului LDL („rău”) și o creștere a celui „bun” (HDL). Ca urmare, preparatele pe bază de frunze de guava și consumul fructului sunt considerate benefice pentru prevenirea atacului de cord sau accidentului vascular cerebral. În același timp, nivelurile ridicate de potasiu și fibre solubile din guave contribuie la buna funcționare a inimii. Mai multe studii clinice au constatat că o guava coaptă înainte de mese a determinat o scădere a tensiunii arteriale la voluntarii participanți la teste.

Combate constipaţia

Multe femei se confruntă cu dismenoree - simptome dureroase ale menstruației. Există dovezi științifice în sprijinul faptului că extractul de guava poate reduce intensitatea crampelor specifice. Practic, un studiu clinic a evidențiat faptul că administrarea zilnică a 6 mg extract de frunze de guava a avut drept rezultat reducerea intensității durerii, efectul fiind comparabil cu al medicamentelor. Totodată, ca surse importante de fibre, guavele susțin motilitatea intestinală, detoxifierea sistemului digestiv și buna funcționare a stomacului, prevenind constipația. De asemenea, potrivit rezultatelor unor studii, extractul de frunze de guava poate reduce intensitatea și durata diareei, neutralizând microbii dăunători din intestin.

Prin conţinutul important de vitamina C, guavele fortifică sistemul imunitar

Ajută la scăderea în greutate

Cu doar 37 de calorii fiecare, guavele sunt prieteni ai scăderii în greutate. Spre deosebire de alte gustări cu conținut caloric scăzut, aceste fructe sunt pline de vitamine și minerale. Pe de altă parte, s-a demonstrat că extractul de frunze de guava are efect anticancerigen, prevenind sau chiar oprind creșterea celulelor canceroase, grație nivelurilor ridicate de antioxidanți puternici pe care guavele îi aduc organismului și care împiedică radicalii liberi să distrugă celulele, una dintre principalele cauze ale acestei boli. De asemenea, o cercetare de laborator a constatat că uleiul din frunze de guava a fost de patru ori mai eficient în oprirea proliferării celulelor canceroase decât anumite medicamente pentru cancer.