Main menu

header

908 8 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Pe lângă înfrumusețarea peisajelor din SUA, macii californieni, care umplu de o culoare portocalie vibrantă pajiștile Americii de Nord, oferă o serie de beneficii medicinale.

Favorizează instalarea somnului

Macul californian, floarea reprezentativă a acestui stat, crește în America de Nord, precum și în nordul Mexicului. Spectaculoasa floare, cultivată și ca plantă decorativă, este considerată un redutabil calmant al stărilor nervoase, îmbunătățind somnul. Suplimentele care conțin extract de mac din California au efecte sedative moderate. Planta conține o varietate de compuși vegetali, care sunt distribuiți în sistemul nervos central. Unele studii sugerează că extractul de mac californian favorizează instalarea somnului atunci când este combinat cu extract de valeriană. Evaluările finale ale experimentelor au evidențiat faptul că pacienţii au beneficiat de o reducere cu o treime a Indexului Severităţii Insomniei. Împotriva insomniei, macul californian se poate administra sub formă de decoct, preparat din cinci linguriţe cu plantă uscată la 500 ml apă rece. Se fierbe câteva minute, apoi se lasă 15 minute la infuzat.

Promovează relaxarea

Mai multe cercetări de specialitate, citate de healthline.com, evidențiază faptul că macul californian este studiat intens din perspectiva capacității de a atenua manifestările anxietății. Cum această tulburare se extinde vertiginos în societate, oamenii de știință caută metode naturale de a o trata, întrucât acestea implică mult mai puține efecte secundare în comparație cu medicația standard. Macul californian se poate consuma, la sfatul unui specialist, sub formă de ceai, preparat din două linguriţe cu plantă uscată la o cană de 250 ml apă fierbinte. Se lasă zece minute la infuzat. Pentru calmarea anxietății se poate consuma o repriză de ceai cu două ore înainte de culcare. Totodată, macul californian face parte din preparate complexe sub formă de ceai din plante cu aceeași destinație. Potrivit unor opinii specializate, acest efect de atenuare a anxietății se datorează prezenței magneziului în macul californian. În același timp, planta promovează relaxarea și diminuează durerile moderate.

Macul californian poate interacționa cu anumite medicamente și poate provoca efecte adverse