Main menu

header

907 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Anotimpul recoltelor aduce în prim-plan importanța pentru sănătate ale cerealelor. Secara este o campioană a nutrienților, o sursă majoră de beneficii pentru metabolism, previne și tratează o paletă atât de largă de afecțiuni, încât este considerată un adevărat aliment-minune.

Ţine la distanţă ateroscleroza și hipertensiunea

Secara are o istorie care datează din anul 400 î.Hr. și a devenit cel mai răspândit tip de cereală în timpul Epocii fierului. Majoritatea țărilor din Europa au o istorie bogată în fabricarea pâinii de secară, iar beneficiile extinse ale acestui aliment au fost confirmate de cercetări internaționale. Foarte asemnătoare cu grâul, secara este, totuși, diferită. Dincolo de gustul deosebit, este mai bogată în proteine și fibre și, în același timp, mai săracă în grăsimi. În aceste condiții, una dintre cele mai importante direcții pe care se remarcă această cereală este sănătatea cardiovasculară. Ca sursă excelentă de fibre alimentare, secara este foarte importantă pentru menținerea nivelului colesterolului în limite normale. Alimentația modernă, care se bazează masiv pe produsele puternic rafinate și pe cele de origine animală, este săracă în fibre, iar ca rezultat, foarte multe persoane nu reușesc să consume nici măcar jumătate din cantitatea zilnică recomandată. Ca urmare, prezența regulată în dietă a secarei previne insuficiența cardiacă, ateroscleroza și hipertensiunea, manifestări ale tabloului larg al bolilor cardiovasculare care ajung să aibă efecte foarte grave și se află pe primul loc la cauzele de deces la nivel mondial.

Întărește sistemul imunitar

Potrivit cercetărilor, secara este o sursă excelentă de seleniu. Acest mineral este esențial pentru sănătate, iar cereala oferă 50% din necesarul zilnic în doar 100 de grame. Concret, seleniul este un antioxidant puternic, al cărui rol este să neutralizeze radicalii liberi care pot genera boli cu potențial fatal. În plus, acest mineral este implicat în sinteza antioxidantului principal al organismului uman - numit glutation peroxidază - activ în fiecare din miliardele de celule ale corpului. Ca urmare, dieta care incude secară fortifică organismul, susține sistemul imunitar, previne mutațiile celulare și îmbătrânirea prematură. Pe de altă parte, secara este o vedetă printre alimentele care mențin greutatea optimă pe termen lung. Încărcată de carbohidraţi, proteine, calciu, fier, potasiu, magneziu, mangan, luteină, fosfor, zinc, aminoacizi esenţiali şi vitamine, această cereală este recomandată femeilor aflate la menopauză, care pot suferi de colesterol ridicat sau de tensiune arterială crescută ori acumulează kilograme în plus. De asemenea, consumul de secară diminuează riscul de formare a pietrelor la rinichi, reducând secreţia de acizi biliari. Un studiu pe animale de laborator, derulat în Suedia, a pus în lumină faptul că o formulă alimentară cu secară a generat scăderea riscului de a dezvolta calculi biliari la exemplarele testate.

Benefică în cazuri de bronșită şi pneumonie

Consumul de secară integrală susţine, alături de odihnă şi de mişcarea fizică, o bună funcţionare a metabolismului, astfel că organismul va avea capacitatea de a-şi extrage şi asigura energia necesară unei bune funcţionări la nivel organic. De asemenea, potrivit unor cercetări de dată recentă, secara poate reduce inflamațiile cauzate de sindromul metabolic. Această afecțiune complexă este o categorie de boli care se produc împreună și se determină reciproc, ca într-un cerc vicios şi care cresc riscul de accident vascular cerebral sau de diabet de tip II. Sindromul metabolic se referă la prezenţa a cel puţin trei dintre următoarele afecţiuni: hipertensiune arterială, toleranță scăzută la glucoză, exces de grăsime în jurul taliei, niveluri peste normal ale trigliceridelor şi nivel scăzut al colesterolului „bun”. O altă proprietate remarcabilă a consumului de secară a reieșit dintr-o serie de cercetări recente, care au evidențiat faptul că prezența acestei cereale în dietă, alături de celelalte măsuri necesare unui stil de viață sănătos, poate diminua activitatea anumitor gene cu potențial de mutații și care pot declanșa boli grave, inclusiv cancer. Iar pe direcția afecțiunilor respiratorii, secara este renumită pentru efectul benefic în cazuri de bronșită, pneumonie sau tuse. Un remediu naturist foarte eficient se obține punând pe foc două lingurițe cu tărâțe de secară și 500 ml apă. După zece minute de fierbere, se infuzează lichidul timp de o oră, apoi se poate administra, câte două lingurițe cu preparat la fiecare patru ore.

Ajută la eliminarea grăsimii abdominale

Nutriționiștii și cercetătorii din toată lumea atrag atenția în mod constant că un număr potrivit de kilograme, mai ales după o anumită vârstă, poate scuti o persoană de foarte multe probleme de sănătate. În această ecuație, secara detoxifică, echilibrează microflora, reglează peristaltismul și prelungește sațietatea, toate aceste efecte benefice datorându-se amintitelor fibre pe care le conține. Potrivit rezultatelor unor studii extinse, pâinea de secară poate reduce senzația de foame chiar și pentru opt ore. În paralel, având mult mai puține calorii decât grâul, această cereală ajută la eliminarea grăsimii abdominale, considerată foarte periculoasă de tot mai multe cercetări. Aceleași fibre din secară previn fluctuația nesănătoasă a glicemiei din sângele diabeticilor, ajutându-i astfel pe acești pacienți să evite hiperglicemia și să-și gestioneze afecțiunea în condiții mult mai bune. Un studiu recent a evidențiat faptul că pâinea și fulgii de secară îmbunătățesc numeroși markeri metabolici ai acestor persoane, având impact pozitiv inclusiv asupra răspunsurilor hormonale ale suferinzilor de diabet.

Secara este o cereală integrală care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică, fiind folosită atât ca făină, cât şi ca fulgi

Secara este o sursă excelentă de fosfor, care ajută la construirea oaselor și fortifică dantura

Accelerează recuperarea după intervenţii chirurgicale stomatologice

Calitățile de antiinflamator ale secarei evidențiază această cereală și în planul tratării afecțiunilor externe. Astfel, se pot folosi cataplasme cu secară împotriva unor afecţiuni dermatologice, cu rezultat diminuarea semnificativă a senzaţiilor de mâncărime sau de usturime, precum și închiderea plăgilor superficiale cauzate prin lovire, tăiere sau ardere. De asemenea, gargara cu infuzie pe bază de secară scade inflamarea localizată la nivelul amigdalelor, vindecă abcesele şi accelerează recuperarea în urma intervenţiilor chirurgicale stomatologice. În plus, făina de secară funcționează ca un excelent exfoliant pentru curățarea pielii - se aplică pe față după baie și se clătește după 15 minute. În același timp, zincul, magneziul, calciul și fierul din secară ajută la combaterea semnelor îmbătrânirii timpurii, atenuând ridurile și liniile fine și estompând petele pigmentare ale pielii. De altfel, această cereală plurivalentă funcționează foarte bine și pentru sănătatea părului. Făina de secară combinată cu apă poate fi folosită inclusiv pe post de șampon, făcând părul mai neted și fortificându-l. În același timp, magneziul din această cereală va accelera creșterea în lungime a podoabei capilare.