Main menu

header

907 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

În Asia, ciupercile kikurage sunt atât comestibile, cât și medicinale. Proprietățile lor terapeutice au fost documentate din cele mai vechi timpuri, iar cercetările moderne au reliefat beneficiile extinse pe care le aduc organismului aceste delicatese cu gust deosebit.

Inhibă agregarea trombocitelor

Ciupercile kikurage au fost folosite încă de pe vremea dinastiei chineze Tang (618-907 î.Hr.). Aceste ciuperci sunt apreciate pentru gustul lor deosebit și pentru rolul lor terapeutic - ajută la îmbunătățirea respirației, atenuează durerile în gât, reduc simptomele răcelii și febra, stimulează circulația sangvină. De asemenea, prin aportul de vitamine din complexul B, ciupercile kikurage îmbunătățesc funcția inimii. Potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista Mycobiology, consumul acestor ciuperci ajută la menținerea sub control a nivelului de colesterol, prevenind formarea plăcii în artere. În același timp, kikurage au acțiune asupra coagulării sângelui și inhibă agregarea trombocitelor, menținând organismul la adăpost de boli de inimă.

Protejează de Alzheimer

Deosebit de bogate în antioxidanți, ciupercile kikurage s-au dovedit benefice în prevenirea dezvoltării afecțiunilor neurodegenerative, precum Alzheimer și demența, arată rezultatele unui studiu publicat în International Journal of Medicinal Mushrooms. În plus, exopolizaharidele din ciupercile kikurage au proprietăți imunostimulatoare, notează indigo-herbs.co.uk. Totodată, un studiu publicat în International Journal of Medicinal Mushrooms a relevat faptul că aceste ciuperci sunt eficiente în blocarea Escherichia coli și Staphylococcus aureus, două tipuri de bacterii care pot provoca infecții. De asemenea, prin aportul de fibre, ciupercile kikurage favorizează creșterea bacteriilor bune în microbiom și furnizează combustibil pentru celulele care căptușesc peretele intestinului, ajutând astfel la sănătatea digestivă și reducând riscul de probleme de colon. Ciupercile kikurage se pot adminstra și sub formă de capsule, maximum șase pe zi, conform recomandărilor specialistului.

Ciupercile kikurage curăță organismul, prin eliminarea particulelor străine dăunătoare, a bacteriilor și celulelor moarte