Main menu

header

907 9 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Uimitor vindecător al lumii plantelor, brusturele este o „buruiană” înrudită cu floarea-soarelui și face parte din familia marga- retelor. Medicina naturistă și cercetările de specialitate poziționează această plantă des întâlnită în categoria celor cu virtuți terapeutice extinse.

Vindecă infecțiile tractului urinar

Brusturele este disponibil sub formă de ceai și este prezent în diverse formule de tincturi. Numeroase studii au documentat potențialul plantei de a trata mai multe afecțiuni, rădăcinile brusturelui fiind folosite frecvent în medicina tradițională. Planta conține uleiuri, taninuri și steroli vegetali, iar tradiția utilizării sale seculare în medicina tradițională chineză a impulsionat tot mai multe studii clinice care să evidențieze proprietățile vindecătoare ale plantei. Astfel, o cercetare pe animale de laborator a constatat că rădăcina de brusture poate preveni creșterea periculoasă a glicemiei. De asemenea, planta este creditată de oamenii de știință cu proprietatea de a trata infecțiile. Timp de secole, vindecătorii tradiționali au recomandat utilizarea rădăcinii de brusture împotriva răcelii, a durerilor în gât și a altor infecții, iar cercetările științifice au descoperit că brusturele are calități antibacteriene, fiind foarte util pentru uciderea coloniilor mari de bacterii, de la cele care produc infecții urinare la placa de pe dinți.

Aliat împotriva osteoartritei

Medicina tradițională recomandă de secole brusturele pentru purificarea sângelui, iar practicienii susțin că planta poate detoxifica întregul organism în acest fel. Pe de altă parte, rădăcina de brusture poate acționa și ca diuretic, ajutând la eliminarea apei în exces. Totodată, mai multe studii pe animale de laborator au pus în lumină faptul că rădăcina de brusture acționează ca un antioxidant, distrugând în mod activ radicalii liberi care stau la baza instalării unor boli grave - cancer, îmbătrânire sau tulburări inflamatorii. De altfel, planta reprezintă o opțiune pentru suferinzii de osteoartrită și, potrivit rezultatelor unei cercetări recente, a demonstrat capacitatea de a opri creșterea celulelor de cancer mamar.

Rădăcina de brusture este bogată în fibre, care ajută la scăderea nivelului colesterolului

Potoleşte colicile intestinale

Brusturele se poate administra în diferite moduri, însă dintre toate produsele vegetale administrate pe cale orală, tincturile sunt cel mai uşor asimilate de organism, efectul apărând la scurt timp. Tinctura de brusture se poate prepara și acasă, astfel: într-un borcan se pun 20 de linguri cu pulbere de rădăcină de plantă, peste care se adaugă 500 ml alcool alimentar de 40 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat timp de două săptămâni, într-un loc călduros, agitându-se de mai multe ori, după care se filtrează. Tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează câte o linguriţă cu preparat, de patru ori pe zi, diluat în puţină apă. Tinctura de brusture este foarte eficientă împotriva diverselor probleme ale sistemului digestiv, calmând colicile intestinale, stările de vomă, stimulând digestia și acționând ca agent antiseptic.