Main menu

header

906 6 1de Roxana-Ioana Ancuța

Anasonul (Pimpinella anisum) este un condiment aromat, bogat în nutrienți. Plantă veche, cultivată acum 4.000 de ani de egipteni, este foarte des întrebuințată în țara faraonilor chiar și în ziua de astăzi, ceaiul de anason numă-rându-se printre cele preferate de locuitorii Egiptului. Semințele de anason au gust de lemn dulce și sunt folosite pe scară largă pentru a da aromă alimentelor, alcoolului și, de asemenea, extrem de folosit în medicina tradițională.

Poate îmbunătăți digestia

906 6 2Semințele de anason sunt bogate în vitamine și minerale esențiale utile pentru buna funcționalitate a metabolismului. O lingură (6 grame) cu semințe de anason conține: 21,9 calorii, 1,1 g proteine, 3,3 g carbohidrați, 0,9 g fibre alimentare, 1 g grăsime, 42 g calciu, 2,4 g fier, 28,6 g fosfor, 11,1 g magneziu, 93,7 g potasiu. Se spune că anasonul are proprietăți carminative eficiente în reducerea balonării şi flatulenţei. În urma unui studiu efectuat de cercetători și publicat pe National Library of Medicine (National Center for Biotechnology Information), 20 de pacienți care primiseră anason timp de cinci zile au semnalat o ameliorare a funcției intestinale. Pentru combaterea flatulenței amestecați 30 ml ulei de ricin cu 180 ml extract de anason și luați amestecul pe stomacul gol, de două ori pe zi. De asemenea, puteți măcina 5 g anason, 10 g fenicul și 10 g chimen, după care adăugați-le într-un pahar cu apă. Fierbeți timp de 20 de minute. Puteți bea o cană din acest amestec, la 30 de minute după masă. De asemenea, anasonul ajută și la îmbunătățirea numărului de evacuări pe zi, efectul său laxativ fiind eficient în combaterea constipației. Un alt studiu efectuat pe 120 de pacienți care prezentau sindromul colonului iritabil (SCI) a ajuns la concluzia că uleiul de anason poate ameliora simptome precum balonarea, disconfortul abdominal (dispepsie), severitatea constipației, dificultatea la defecare și diareea. Pentru dispepsie funcțională se recomandă 3 g semințe de anason după fiecare masă, de trei ori pe zi, iar în cazul sindromului intestinului iritabil se iau 3 capsule cu ulei de anason pe zi timp de patru săptămâni.

Eficient în dismenoreea primară

Anasonul poate fi foarte eficient în a reduce durerile menstruale în cazul dismenoreei primare (durere localizată în partea inferioară a abdomenului care apare chiar înainte sau în timpul menstruației). Un studiu realizat de Universitatea de Medicină Shahid Beheshti din Iran pe 180 de studente, cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, care sufereau de dismenoree primară a constatat că acel grup care primise 500 mg medicament pe bază de plante (șofran, anason și semințe de țelină), de trei ori pe zi timp de trei zile, a semnalat ameliorări ale durerilor menstruale. Astfel, cercetătorii au concluzionat că anasonul are, printre altele, și o proprietate antispastică, diminuând contracțiile involuntare ale mușchilor. Infuzia de anason este recomandată a se consuma înaintea și în timpul menstruației. Se adaugă două lingurițe cu semințe de anason la 250 ml apă clocotită, se menține timp de 15 minute la temperatura camerei, după care se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se pot bea două-trei căni pe zi, cu aproximativ 30 de minute înainte de masă.

Benefic în simptomele depresiei

S-a demonstrat, de asemenea, că anasonul are efecte antidepresive și antianxietate care ajută în lupta cu depresia, această afecțiune păcătoasă care afectează peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume. Într-un studiu realizat pe șoareci, extractul alcoolic de anason s-a dovedit a fi eficient în tratarea acestei afecțiuni. Uleiul de anason este un remediu eficient în ameliorarea simptomelor depresiei ușoare și moderate, ajutând și la tratarea depresiei postpartum (tulburare de dispoziție care apare după naștere). Pentru uz medicinal, dozele de semințe de anason cuprinse între 600 mg și 9 g zilnic s-au dovedit eficiente în tratamentul unor afecțiuni precum depresia.

Ameliorează efectele menopauzei

Știați că în fiecare an aproximativ 1,5 milioane de femei se confruntă cu simptome de menopauză cum ar fi bufeurile, uscăciunea vaginală, oboseala, durerile articulare, insomnia și scăderea libidoului? Anasonul poate ameliora frecvența și severitatea bufeurilor la femeile aflate în postmenopauză, uleiul esențial al plantei conținând agenți estrogeni cu rol în atenuarea simptomelor menopauzei. Într-un studiu efectuat pe 72 de femei aflate la menopauză, fiecăreia dintre ele i s-a administrat, de trei ori pe zi, timp de patru săptămâni, o capsulă care conținea 330 mg anason. S-a observat o reducere a frecvenței și severității bufeurilor.

Corectează nivelul zahărului din sânge

Semințele de anason conțin 50 de potențiali compuși antidiabetici care ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge. Se spune că anetolul are proprietăți antidiabetice și, de asemenea, ajută la tratarea mai multor boli cronice. Într-un studiu efectuat de Universitatea Annamalai, India, pe șobolani diabetici, s-a descoperit că trans-anetolul are activitate hipoglicemiantă și poate ajuta la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge prin reglarea enzimelor-cheie în metabolismul carbohidraților. În cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat, anasonul se poate consuma sub formă de pulbere (măcinați semințele de anason cu o râșniță). Se administrează câte o linguriță cu pulbere proaspăt măcinată, zilnic, timp de două luni.

Împiedică dezvoltarea microbiană

Extractul de fructe de anason prezintă activități antifungice puternice și acționează împotriva anumitor specii de ciuperci precum Candida albicans, C. parapsilosis, C. tropicalis, C. pseudotropicalis și C. krusei. Uleiul esențial de anason este eficient și împotriva anumitor tipuri de drojdii și dermatofite care pot duce la infecții. Trans-anetolul din uleiul de anason prezintă proprietăți antifungice și poate fi eficient împotriva tulpinii toxice multirezistente Vibrio cholerae O1 E1, care poate dezvolta holeră.

Alungă insomnia

Anetolul, principalul compus al anasonului, deține proprietăți antiinflamatorii. Acest compus medicinal activ acţionează împotriva parodontitei, o boală inflamatorie cronică. Conform unui studiu efectuat pe animale, uleiul de anason s-a dovedit a avea efect antiinflamator la fel de puternic ca indometacina (un medicament antiinflamator nesteroidian). Aproximativ 50% până la 60% din populația lumii suferă de respirație urât mirositoare sau halitoză (halenă). Și în acest caz, anasonul își dovedește eficiența, distrugând bacteriile care cauzează mirosurile din cavitatea bucală, împrospătând respirația. Acest condiment miraculos are, se pare, foarte multe proprietăți. Lista continuă cu beneficiile anasonului în ceea ce privește tulburările de somn. Studiile au arătat că pulberea de anason în amestecul cu apă fierbinte a dat rezultate foarte bune în tratarea insomniei. 

Consumul de anason este, în general, considerat sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, cei alergici la nuci ar trebui să evite să ia semințe de anason. De asemenea, nu se știe exact cât de sigur este consumul de anason în timpul sarcinii și al alăptării. Acest condiment este considerat un agent estrogenic și poate crește riscul de cancer de sân la femeile cu afecțiuni sensibile la hormoni

Ceai de anason şi scorţişoară

906 6 3Ingrediente: 2 lingurițe cu semințe de anason, 3 căni cu apă, 1-2 linguriță cu zahăr, 3 batoane de scorțișoară, 1 şi 1/2 linguriță cu suc de lămâie, 2 linguri cu miere, 1 plic de ceai negru.

Mod de preparare: amestecați toate ingredientele, cu excepția pliculețelor cu ceai, într-o cratiță mică sau într-un ibric, și fierbeți amestecul timp de trei minute, după care strecurați și turnați lichidul în căni, adăugând un pliculeț cu ceai pe care-l lăsați la infuzat timp de trei minute.